Filipinler: Lianga Katliamının Failleri Cezalandırılmalı!

Yeni Halk Ordusu (NPA)

Yeni Halk Ordusu (NPA)

Filipinler Komünist Partisi (CPP) Barangay Diatagon, Lianga, Surigao del Sur’de geçen 1 Eylül’de gerçekleştirilen sivil katliamından Aquino rejimini ve onun silahlı kuvvetlerini sorumlu tutarak kınadı.

Filipin halkı haklı olarak 31 IB ve Magahat / Bagani Güçleri paramiliter gruplarında bulunan askerler tarafından gerçekleştirilen zulmün korkunç görüntülerine rağmen faşistlerin cezasız kalmasına öfke duyuyorlar.

Tarım ve Geçim Kaynaklarının Geliştirilmesi için Alternatif Öğrenme Merkezi (Alcadev), yerel Lumad örgütleri tarafından kurulan okulun direktörü olarak görev yapan EMERITO Samarca 1 Eylül’de boğazı yarılmış ve bıçaklanmış halde bir sınıfta ölü olarak bulundu. Bulunduğunda elleri ve ayakları arkadan bağlı idi.

Aynı sabah, Malahutayong Pakigbisog Alang Sa Sumusunod (MAPASU) Lumad örgütünden Dionel Campos başından ve kuzeni Bello Sinzo topluluk yerleşkesine 16 km uzaklıktaki alanda infaz edilerek öldürüldü.

30 Ağustos günü, uluslararası insani hukuk hiçe sayılarak Magahat paramiliter birlikleri ile 36 IB unsurları, Alcadev okul kamplarını ve tesislerini işgal etti. Silahlı adamlar okul personelini ve topluluk sakinlerini tehdit ederek iki gün içinde evlerini terk etmelerini aksi takdirde katliam yapacaklarını söylediler.

31 Ağustos gecesi, silahlı Magahat paramiliter birlikleri MAPASU tarafından işletilen topluluk mağazasına silahlarla gelişigüzel ateş ederek yerle bir ettiler. Samarca alıkonularak okul içindeki paramiliter silahlı kişilerce gözaltına alındı.

Sabahın erken saatlerinde, Alcadev öğretmenleri ve topluluk sakinleri korkutularak güvenlik araştırması için 16. Km’ye toplatıldı. Magahatlı silahlı adamlar, evlerin etrafında dolaşarak insanları uyandırdılar ve 16. Km’de toplanmalarını emrettiler. Orada Campos ve Sinzo’yu öldürmeden önce insanlara Yeni Halkın Ordusu’na (NPA) olan desteklerini durdurmalarını söylediler.

AFP tarafından korunan ve silahlandırılan paramiliter grupların organizasyonunda özellikle Mindanao’da küstahça ve sık sık faşist suçlar işleniyor. Magahat / Bagani Kuvvetleri ve Alamara gibi grupların çoğalması, bu tür grupların ABD tarafından tasarlanmış “düşük yoğunluklu çatışma” başlığı altında 1980’lerin sonlarında kullanımını bize hatırlatıyor.

Gerçekte, halkı terörize etmek ve bastırmak için paramiliter grupların kullandığı Benigno Aquino annesinin eşiti “anne gibi, oğul gibi” kendini ispatladı. Corazon Aquino rejimi (1986-1992) altındaki zamanları hatırlayın Aquino’nun annesinden sonra 1987 yılında “savaş kılıcı kınından çıkmış” Alsa Masa gibi gruplar halka karşı uygulanan korkunç şiddetin önünün açılmasında ün kazanmıştı. Şu anda Benigno Aquino III paramiliterleri tarafından aynı derecede şiddet ve dokunulmazlık sergileniyor.

Lianga Katliamı’ndan daha beter derecede kötüleşen kirli savaş Filipin halkına karşı ABD-Aquino rejimi tarafından yürütülüyor. Geçtiğimiz haftalarda, Davao del Sur, Bukidnon, Masbate, Sorsogon, Samar ve diğer illerde AFP’nin de dahil olduğu sivillere karşı peşpeşe saldırılar düzenlendi.

Topraklarını savunan, gerçek toprak reformu için mücadele eden ve kendi özlemlerinin peşinden giden bir halka karşı Aquino rejimi tarafından uygulanan sivil saldırıların artırılması, insanların korkutularak sindirilmeye çalışılması ve teslim olmaya mecbur edilmesi nafile bir çabadır.

NPA’nın önemsizleştirilmesi, buharlaşıp gitmesini sağlama amacında başarısız olan AFP ‘nin Oplan Bayanihan karşı-devrimci savaşı artırmak için sivillere karşı yürüttüğü kirli savaşı umutsuzca sürdürerek şiddetlendirmeye başlıyor. Ancak, Aquino rejimi insanlara karşı birbiri ardına faşist suçlar işleyerek insanlarda devrimci silahlı mücadelenin uyanmasını başardı.

CPP, insan hakları ihlallerinin kötüleşmesinden Aquino rejimi ve ABD hükümetini sorumlu tutmak ve Lianga Katliamı’nı kınamak için güçlü bir şekilde bütün devrimci güçlere çağrıda bulunuyor.

CPP, AFP’nin sivil topluluklara karşı düzenlediği saldırılara son vermek için Filipin halkının taleplerine sahip çıkıyor. AFP’nin tüm birimleri ile topluluk mevzilerinden veya kamp alanlarından çekilmesini talep ediyor.

Yeni Halk Ordusu (NPA) birimleri özellikle Kuzeydoğu Mindanao Bölge Komutanlığı altında ki NPA, NPA’ya karşı taktik saldırılar düzenleyen AFP’nin en azılı birimleri ve paramiliter güçlere karşı çaba göstermeli.

Lianga katliamı ve insanlara karşı yapılan diğer suçların failleri ile çarpışmalı ve adilane bir şekilde cezalandırılmalı.

Ülke çapındaki tüm NPA birimleri, Aquino rejiminin uyguladığı kirli savaşın kurbanları olan Filipin halkının adalete ulaşması için AFP ‘nin Oplan Bayanihan’ın çok sayıdaki taktik saldırılarını tamamen boşa çıkarmayı sağlamalıdır.

Filipinler Komünist Partisi
5 Eylül 2015
Kaynak: http://www.philippinerevolution.net/statements/20150905_punish-the-perpetrators-of-the-lianga-massacre

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.