Ekvador: Maden Şirketine Karşı Shuar Yerli Halkının Direnişi

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Çinli şirket Explorcobres tarafından işletilecek Panantza-San Carlos madencilik projesine karşı yadigar topraklarını korumak için harekete geçen yerli halkı, iş makinelerini alana sokmamak için bir ayı aşkın süredir direniyor. #Nankints. No podemos dejar solo al pueblo Shuar en es…”

Morona Santiago ilindeki Panantza-San Carlos madencilik projesine karşı direniş, Kasım ayı sonunda Shuar Yerli halkının maden arama ruhsatı alınan bölgeyi işgal etmesi ile başladı.**https://isyandan.org/haberler/ekvador-yerliler-maden-arama-bolgesini-isgal-etti//**Çinli şirket Explorcobres tarafından işletilecek Panantza-San Carlos madencilik projesine karşı yadigar topraklarını korumak için harekete geçen yerli halkı, iş makinelerini alana sokmamak için bir ayı aşkın süredir direniyor.

Geçtiğimiz Perşembe (15 Aralık) günü toprakları için direnen halka saldıran polis ile eylemciler arasında çatışma çıktı. Çatışmada bir polisin hayatını kaybetmesi sonucu hükümet bölgeye asker ve polis yığdı. Başkan Correa eylemcileri suçlayıp bölgede 30 günlük olağanüstü hal ilan ederken Ekvador Yerli Halklar Konfederasyonu CONAIE ise direnenlerin işgalci değil yüzyıllardan beri bu topraklarda yaşayan Shuar yerli halkı olduğunu ve maden projesine yol vermek için halkı yaşadıkları topraklardan zorla çıkararak asıl hükümetin şiddeti tırmandırdığını ifade etti.

Öte yandan Morona Bölgesi Shuar Federasyonu lideri Agustin Wachapá, kendi facebook sayfasında yaptığı açıklama ile Ekvador ordusunun derhal Shuar topraklarından çıkması gerektiğini, aksi takdirde olacaklardan tamamen ordunun ve hükümetin sorumlu olacağını belirterek bütün ülkede ve Amazon boyunca direnişin süreceğini açıkladı:

Şu andan itibaren Amazon ve ülke boyunca seferberlik başlatıyoruz. Shuar ve Achuar halkları asla pes etmeyecek ve topraklarını madenlere teslim etmeyecek. Çok yaşa cesur ve özgür Amazon halkları.

Peru’daki Wampis Yerli Halkı Özerk Yönetimi de 17 Aralık’ta yaptıkları bir açıklama ile Shuar yerli halkının mücadelesine destek verdi. Aralık başında Peru hükümetinin petrol hattı yatırımına yeşil ışık yakmasının ardından Peru yerli federasyonu FENAP da Achuar kabilelerinin topraklarını korumak için direnişe geçeceğini duyurmuştu.**https://isyandan.org/haberler/peru-petrol-sirketine-karsi-amazon-u-savunan-yerli-hareketi//**

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.