WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.
If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.
Unbalanced start tag short code found before:
“boru hattı güzergahı üzerinde 10 tane küçük ev inşa etmeye başladı. Secwepemc Kadın Savaşçılar Topluluğu’ndan Kanahus Manuel evlerin, çevreyi tahrip eden mega projelere karşı sürdürülebilirliğin sembolü olarak, ABD’deki Standing Rock kampında üretilen evlerin mantığı…”
ABD’de gündem öyle hızlı tırmanıyor ki takip etmek giderek zorlaşıyor. Charlottesville bütün dengeleri değiştirdi. Sadece Alt-Right’ı püskürtmekle kalmadı, aynı zamanda Trump döneminde ilk defa kitlesel düzeyde organik ve otonom bir direniş sürecinin başlangıcını da beraberinde getirdi. Ana akım medyanın, merkezcilerin ve liberallerin bu kadar hiddetlenmesine şaşmamak gerek. Heather Heyer’in bir Neo-Nazi tarafından katledildiğinin açığa çıkmasından yalnızca saatler sonra binler sokaklara aktı. Kısa sürede tüm eyaletlerde, sadece Konfederasyon anıtlarına değil, sömürgeci her türlü sembol ve anıta yönelik birçok otonom eylem gerçekleştirildi. Göstericiler Richard Spencer’ın evinin önünde toplandılar, Neo-Naziler alanlardan kovuldu ve binler dayanışma için sokaklara çıktı.
Son birkaç hafta gelecekte bizi bekleyen korkunç manzaraya dair bir pencere açtı: Yıkıcı kasırgalar nedeniyle iklim değişikliğinin giderek artan kötü etkilerini birinci elden deneyimledik. Kasırgaların yanısıra, Kaliforniya’da zirveye çıkan ve yaşamları tehdit eden sıcaklar, Hindistan ve Afrika’da binleri öldüren seller. Ancak tüm bu yıkımın içinden, hükümetin, sermayenin ve sanayinin gölgesinden sıyrılarak otonom ve anti-kapitalist yardım ağları ortaya çıkıyor. Gelecek ne kadar korkutucu olursa olsun hükümet organlarına alternatif olacak şekilde kendi dayanışma ağlarımızı örmek hayatta kalmak için öncelikli hedefimiz olmalı.
#StreetMedics get things done.#NoRedCross #HoustonRelief pic.twitter.com/9tJFPS9WY3
— BASH (@BayouStreetMed) September 8, 2017
*Çeviri: Houston’da Kızıl Haç değil sokaktaki sıhhıyeciler yardım sağlıyor.
Şunu unutmamalıyız ki bu felaketlerin en sert vuracağı yerler hep yoksul mahalleler ve kapitalizmin çoktan tükettiği büyük kentlerin dışındaki varoşlar olacaktır. Ayrıca kasırgalar sonrası kimyasal sızıntı ve kirlenme dolayısıyla bu alanlar yaşanılamaz hale gelecek. Kasırgaların nükleer tesisleri vurması Fukushima benzeri bir felaketi de beraberinde getirebilir.
Son olarak Trump, DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) programını bitireceğini açıklamıştı. Obama döneminde başlatılan uygulama ebeveynleri tarafından ABD’ye getirilen çocuklara geçici yasal göçmenlik statüsü verilmesini kapsıyor. Bu programın sona erdirilmesi 800 bin göçmenin sınır dışı edilmesi demek.
DACA kararı iş gücü göçmenlere dayanan teknoloji bazlı sermayenin de tepkisini çekti. Üniversiteler Trump’ı dava ediyor, Chicago kendini “Trump’tan kurtarılmış bölge” olarak ilan etti, AirBNB ve aralarında Apple, Google, Adobe, Lyft gibi bir çok teknoloji devinin bulunduğu şirketler karara itiraz ettiklerini açıkladılar.
Kesin olan bir şey var ki; elit sınıflar arasındaki çatışma giderek gün yüzüne çıkıyor ve teknoloji bazlı sermaye, Trump ile onun petrol ve enerji sektörlerindeki kodaman işbirlikçilerine karşı durmaya başlıyor. Ancak bu çatışmada kim kazanırsa kazansın, biz yine kaybeden taraf olacağız. Bu nedenle gözlerimizi dört açalım ve özerkliği inşa ederek kendi gücümüzü ve tabandan gelen özgürlük mücadelemizi yükseltelim.
Yerli Direnişi
(Kanada’daki) Britanya Kolumbiyası’nda:
Britanya Kolumbiyası’ndaki Secwepemc halkı üyeleri 7,4 milyar dolarlık Kinder Morgan**https://isyandan.org/diger/kanada-binler-kinder-morgan-boru-hattinin-genisletilmesine-karsi-yurudu//**boru hattı güzergahı üzerinde 10 tane küçük ev inşa etmeye başladı.
Secwepemc Kadın Savaşçılar Topluluğu’ndan Kanahus Manuel evlerin, çevreyi tahrip eden mega projelere karşı sürdürülebilirliğin sembolü olarak, ABD’deki Standing Rock kampında üretilen evlerin mantığında inşa edildiğini ifade ediyor.
Manuel 2016’da 3 ay boyunca Dakota Boru Hattı güzergahı üzerinden bir evde yaşadığını ve evin tasarımcısından burası için de planlar üretmesini talep ettiğini anlatıyor.
Yine Britanya Kolumbiyası’nda İlk Ulustan yerliler ve çevreciler Alert Koyu yakınındaki bir somon fabrikasını işgal ederek federal hükümetin bu çiftliğin lisansını iptal etmesini talep ettiler. Namgis, Tlowitsis ve Mamalilikulla halklarından yerliler somon çiftliğinin, somon ve ringa balığı rezervlerini kötü etkileyerek yaşam şekillerini tehdit ettiğini belirtiyorlar.
Caledonia (Ontario-Kanada)’da
Altı Ulus üyeleri Caledonia’daki ana cadde Argyle’i 21 gün boyunca bloke etti. Yerli eylemcilerin kestiği yol yine yerli halkının 2006’da işgal ettiği Douglas Creek Estates’e ait arsanın hemen yanındaydı. 2006’da Six Nations ve Mohawk halkından eylemciler Douglas Creek Estates şirketine ait inşaat alanında işgal ve yol kesme eylemi yaparak yadigar topraklarının kendilerine sorulmaksızın satılıp gasp edilmesini protesto etmişti. Uzun süren pazarlıklar sonucu taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı. Bu sene gerçekleştirilen yol kesme eyleminin**Barikatlar 5 Eylül’de kaldırılmıştır./**sebebi ise anlaşma uyarınca yerli halklara tanzim edilmesi gereken toprakların hala iade edilmemesiydi.
İklim Kaosu
Irma Kasırgası Florida’dan önce Karayipler, Porto Riko ve diğer adaları vurdu. Florida’da en çok zararı görecek olanlar yine hastalar, yaşlılar ve yoksullar, yani gücü kaçmaya yetmeyenler olacak. Bu arada krizi fırsata çevirmek isteyen havayolları şirketleri bilet fiyatlarını yükseltiyor, benzerini Harvey kasırgası sırasında da görmüştük. Polis ve hükümet de kasırgaları baskıyı arttırmak, göçmenleri avlamak için kullanıyor ve mahkumlar kurtarılmayı beklerken tuvalet suyu içmeye zorlanıyor.
Ulusal Kasırga Merkezi Irma, Jose ve Katia kasırgalarının aynı anda patlak vermesinin bir ilk olduğunu vurguluyor. İklim bilimcileri iklim değişikliğinin kasırgaları daha da kuvvetlendirdiğinin altını çiziyor. Bunun sebebi okyanusların ve atmosferin normalden daha fazla ısınması.
Kasırganın enerji hatlarını vurup adanın elektrik altyapısını tahrip etmesi nedeniyle binlerce Porto Rikolu elektriksiz kaldı. Bu altyapı, adanın cam çekişen ekonomisi ve özelleştirme yüzünden yıllarca ihmal edilmişti. Adanın %17’si temiz suya erişemiyor ve limanları kasırganın yarattığı hasar yüzünden kapalı. Porto Riko ihtiyacı olan gıdanın %80’ini dışarıdan karşılıyor.
Bu kasırgalar sadece ölümlere sebebiyet vermesi ile değil aynı zamanda altyapıyı ve ekonomiyi sakat bırakması nedeniyle de ABD’yi sarsacak. Teksas’taki yoksullar bedeli en ağır ödeyenler, tıpkı Florida’da olacağı gibi. Bir çok insan yerinden yurdundan olacak, evlerini kaybedecek, kirlenme ve kimyasal sızıntılar nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalacak.
"Building Autonomy, Organizing Relief." We talked with @ATXFlood about #HarveyRelief and thoughts on #Irma2017 https://t.co/lObcJWOhl6 pic.twitter.com/vWGaGvFNdk
— It's Going Down (@IGD_News) September 7, 2017
*Çeviri: ATXFlood (Austin Ortak Payda- Harvey kasırgası kurbanları için tabandan örgütlenen bir dayanışma ağı) ile “özerkliği inşa etmek, dayanışmayı örmek” üzerine söyleşi.
Kapitalizmin yarattığı yıkıma karşı yegane çözüm bu sistemi reddetmek, yıkmak ve yaşanabilir bir alternatifi inşa etmektir.
Irkçılığı Alaşağı Etmek
Konfederasyon sembollerine ve anıtlarına karşı yapılan eylemlerin temelini anlayabilmek için bu sembollerin tarihte neyi ifade ettiğine bakalım.
Konfederasyon anıtlarına yönelik en kapsamlı ve güncel çalışma geçen yıl Güney Yoksulluk Hukuku Merkezi (Southern Poverty Law Center) tarafından yayımlandı. Bu anıtların zirve yaptığı iki dönem yani 1900’lerin başı ile 1950 ve 60’lar sivil haklara ilişkin gerilimin en yüksek olduğu dönemlerdi.
Amerikan Tarihi Derneği direktörü James Grossman bu anıt ve sembollerin doğrudan bir mesaj vermek için inşa edildiğini söylüyor. Grossman’a göre söz konusu anıtlar beyaz egemenliğini meşrulaştırmak için bir kılıf.
Konfederasyon bayrağı da benzer bir anlam taşıyor: Yükselmekte olan Sivil Haklar hareketi ile siyah isyana karşı beyaz egemenliğinin bir sembolü.
NEW: WPB Mayor Muoio: vandalism of Confederate memorial a crime, but it should be moved from Woodlawn Cemetery https://t.co/vY7Om6tOp4 #PBC pic.twitter.com/Mfm5IRjCpr
— Eliot Kleinberg (@eliotkpbp) August 21, 2017
*West Palm Beach – Florida’da tahrip edilen bir Konfederasyon anıtı
Bu sembol ve anıtlara yönelik saldırıların aslında Amerikan apartheid tarihine yönelik saldırılar olduğunu görebilirsek, tüm ABD boyunca bahsi geçen anıtları hedef alan eylemlerin önemini de idrak etmiş oluruz. Konfederasyon anıtlarına yönelik saldırı eylemleri sömürgeci tarihin diğer sembollerine de yayıldı: Kolomb, Misyonerler ve daha fazlası.
Hapishanelere Ateş
Kansas’ta büyük bir hapishane isyanı patlak verdi:
5 Eylül gecesi Norton Hapishanesinde tutsaklar yangın çıkardı, pencereleri aşağı indirdiler. Ofisleri bastılar, bilgisayarları tahrip ettiler. Hapishane kliniğine girdiler ve şırınga çaldılar. El yapımı silahlar kullanan mahkumları bastırmak için üç başka hapishaneden gardiyanlar nakledildi.
Kansas Ceza İnfaz Departmanı olayı “bazı mahkumların çıkardığı karışıklığa” indirgemeye çalışırken içeriden bir gardiyan 850 tutsaktan en az 400’ünün katıldığı büyük bir isyan olarak nitelendirdi. Gardiyana göre mahkumlar tesisi ele geçirip bütünüyle yıkmaya hazırdı.
Sınıf Savaşı
THOUSANDS of striking fast food workers, union, and nonunion workers have joined McDonald's worker Noemi OUTSIDE her workplace #FightFor15 pic.twitter.com/ZaObOafq4v
— Fight for $15 LA (@Fightfor15LA) September 4, 2017
*Çeviri: Binlerce hazır yiyecek işçisi, sendikalı ve sendikasız işçiler McDonald’s işçisi Noemi’nin iş yeri önünde yaptığı greve katıldı. (4 Eylül 2017, İşçi Bayramı, Los Angeles, ABD)
Eylül ayının ilk Pazartesi günü (4 Eylül) ABD’de kutlanan İşçi Bayramı, bu sene asgari ücret ile yaşam mücadelesi veren işçilerin ülke çapında grevine sahne oldu.**https://isyandan.org/haberler/ingiltere-ve-abdde-hazir-yiyecek-zincirlerinde-grev//**İngiltere’deki McDonald’s grevine destek veren ABD’deki Fight For 15$ hareketi, sendikalı ve sendikasız binlerce işçi, Boston, Richmond, Chicago, New Orleans, Milwaukee ve San Diego başta olmak üzere 300 şehirde sokaklara çıkarak 7,25 $ olan asgari ücretin yükseltilmesi talebi, daha iyi yaşam koşulları ve sendikal hakların tanınması için yürüdü. İşçiler McDonald’s zincirinin yanı sıra Amerikan Hastaneler Birliğini de protesto ettiler. Anti-kapitalist devrimci işçi sendikası IWW (Dünya Sanayi İşçileri) üyeleri de İşçi Bayramı’nda Portland’da greve çıktı.
Oaxaca’da Direniş
#Mexico: Protests against Pres. Peña Nieto left 20 wounded, 20 detainees, 10 destroyed vehicles. #EPNOaxacaTeRepudia pic.twitter.com/Ba4Y59n9k1
— ѕyndιcalιѕт (@syndicalisms) September 8, 2017
*Çeviri: Başkan Pena Nieto’ya karşı yapılan protestoların ardından 20 kişi yaralandı, 20 kişi gözaltına alındı, 10 araç da tahrip edildi.
7 Eylül’de CNTE sendikası üyesi öğretmenler, Meksika Başkanı Enrique Pena Nieto’nun ziyaretini protesto etmek için eyalet başkenti Oaxaca de Juárez’de sokaklara çıktılar. Sendikalistler günün erken saatlerinde sokakları kapattılar ve Nieto hükümetinin kırsal alandaki öğretmenleri ezecek olan eğitim reformlarına karşı seslerini yükselttiler. Polis gösterileri bastırmak için göz yaşartıcı gaz ile saldırdı. 20 kişi gözaltına alırken 3 polis yaralandı, 10 araç da yakıldı.