Çin: Ücretlerini Alamayan Maden İşçileri Sokağa Çıktı

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“bizim paramızı ödesin” yazan yanı sıra yerel hükümeti ve basını yalan söylemekle suçlayan dövizler taşırken görülüyorlar…   Eskiden Longmay maden işçisi olan şimdilerde taksi şoförlüğü yapan Cui, “90’lı yıllarda, herkes yoksuldu. Şimdi zengin çok z…”

Çin’in Heilongjiang bölgesinde sokağa çıkan binlerce kömür madeni işçisi aylardır ödenmeyen ücretlerini protesto etti.

coal_strike.jpg

Geçen hafta, Shuangyashan kentinin kuzeydoğusunda bulunan madenciler işçi güvenliğini düşünen bir ekonomiye geçmek ve ödenmemiş ücretlerini almak için sokaklara çıkarak, kitlesel protesto gösterisi düzenlediler.

Çin’de internete düşen görüntülerde, sokakta yürüyen Heilongjiang’daki Longmay Madencilik Holding Grubu’ndan kömür işçileri, “Biz yaşamak ve karnımızı doyurmak istiyoruz” ve “ÇKP**Çin Komünist Partisi (CCP)/** bizim paramızı ödesin” yazan yanı sıra yerel hükümeti ve basını yalan söylemekle suçlayan dövizler taşırken görülüyorlar…

coal_strike6.jpg

 

Eskiden Longmay maden işçisi olan şimdilerde taksi şoförlüğü yapan Cui, “90’lı yıllarda, herkes yoksuldu. Şimdi zengin çok zengin ve yoksul çok yoksul. İşten çıkarmalar hakkında herkes çok endişeli çünkü yaşamak için madende çalışmaları gerekiyor,” diyor…

Geçen hafta Pekin’de düzenlenen Ulusal Halk Kongresi basın toplantısında olan Heilongjiang eyaleti valisi Lu Hao, protestolar sonrası bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Lu, basın mensuplarına Longmay işçilerinin “Tek bir kuruş bile alacaklarının olmadığını” söyledi. Daha sonra yaptığı açıklamadan vazgeçerek sorunu çözmek için söz verdi ve özür dilemek zorunda kaldı.

coal_strike2.jpg

Çin İşçi Bülteni’nin haberine göre; işçiler, Kasım ayından bu yana maaşlarının tam ödenmediğini söylüyorlar. Şu anda Shuangyashan’daki on ocaktan sekizinde işçilere kısmi ödeme yapılıyor ve madenciler büyük olasılıkla 3.000 yuanlık maaşlarının sadece yarısını alıyorlar. Bununla birlikte toprak üstünde çalışan madencilerin ise aylık ücretlerinden 800 ile 1.000 yuan arasında kesintiler yapılıyor…

coal_strike5.jpg

Longmay madencilik firması 224.000 kişiye iş sağlıyor ve sırtını eyalet hükümeti desteğiyle yerel bankalardan aldığı güvenli kredilere yaslıyor. Uzmanlar tarafından “zombi ekonomi” olarak nitelenen bu durumla başa çıkmak için Lu önümüzdeki iki, üç yıl içinde en az 50.000 işçinin işten çıkarılacağını söyledi. Reuters raporları ise bu sayının kolayca 100.000’e ulaşabileceğini belirtiyor.

Çin’in sosyal güvenlik ve insan kaynakları bakanı, Yin Weimin bu ay içinde Pekin’de düzenlenen bir toplantıda, Çin ekonomisini yeniden yapılandırmak için gelecek birkaç yıl içinde kömür ve çelik sektörlerinde çalışan 1,8 milyon işçiyi işten çıkaracaklarını açıklamıştı. Ancak Çin’in önümüzdeki yıllarda çok büyük zorluklarla karşı karşıya kalacağına ve işten çıkarılan işçi sayısının 6 milyon olacağına inanılıyor.

coal_strike4.jpg

Kaynak: Bu haber http://shanghaiist.com/2016/03/15/heilongjiang_coal_workers_strike.php sitesinden derlenmiştir.

Bir Yorum

  1. Pingback: Çin: Ekonomi Yavaşlıyor İşçi Direnişleri Artıyor

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.