Çin: Ekonomi Yavaşlıyor İşçi Direnişleri Artıyor

Çin ekonomisindeki gidişata bağlı olarak işçi hareketinde de yeni yıl öncesinde belirgin bir istikrar görülüyor.

China Labour Bulletin’in Grev Haritası Şubat ayında 202, Mart ayında da 171 direnişi kaydetti. Nisan ayında ise grev sayısı 200’e yaklaşmış durumda.

2014 ve 2015’in ilk dört ayında Grevler ve İşçi Direnişleri

2016’nın ilk çeyreğinde Çin’in ekonomik büyümesi küresel krizin başladığı 2008-2009 yılından beri ilk kez en düşük seviye olan % 6.7 olarak gerçekleşti.

Grev Harita’sının gösterdiği gibi sanayi ve hizmet sektöründeki sorunlar giderek büyümektedir. İşten çıkarmalar, ve ücretlerin ödenmemesi ile Aralık 2015 ile Ocak 2016 arasında işçi protestolarında ve grevlerde bir artış oldu. İşçi protestolarında inşaat işçileri, sanayi işçileri ve maden işçileri belirgin bir rol oynadı.

çin

En iyi bilinen işçi direnişlerinden biri Çin’in kuzeydoğusunda bulunan Shuangyashan kentinde kömür madeni işçilerinin ücretlerinin ödenmemesi üzerine yaptıkları direnişti. 1000’e yakın işçinin Kasım ayından beri ödenmeyen ücretleri için yaptıkları direniş etkili oldu. Bölgede bulunan diğer sanayi üretimi yapan tesisler ve doğudaki kömür madeni işçileri de direnişe destek verdiler.

çin1

Devlet mülkiyetindeki işyerlerinde henüz resmi işçi çıkarımı yapılmadığı için kömür madenleri  ve demir çelik sektöründeki  büyük çatışmalar benzeri direnişler şimdilik baş göstermedi.

Kaynak: http://www.clb.org.hk/content/workers%E2%80%99-struggle-continues-china%E2%80%99s-economic-growth-slows-67-percent

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.