Brezilya: Onbinlerce kişi Sağın Saldırılarını Protesto Etti

cutsp.jpg_1718483346

Yaklaşık 1 milyon kişi Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rouseff’i hedef alan yolsuzluk soruşturması girişimlerini protesto etti.

Brezilya’nın iki büyük sosyal hareketi Topraksız İşçiler Hareketi (MST) ve Latin Amerika’nın en büyük sendika federasyonu Birleşik İşçi Merkezi (CUT)’de yürüyüşe katıldı.

Yürüyüşü örgütleyenler sağcıların yolsuzluk soruşturmaları çağrılarına karşı ve demokrasinin savunulması noktasında çok net bir tutum alındığını söylediler. İçlerinde solcu muhalefet partisi Özgürlük ve Sosyalizm Partisi’ninde (PSOL) bulunduğu sol partiler de yürüyüşe katıldılar.

O Globo gazetesine göre ülke çapında 876.000 kişi gösterilere katıldı. Yürüyüşün ana amacı  eski IMF iktisatçısı olan Maliye Bakanı Joaquim Levy’nin sosyal programlardan kesintilere yol açacak olan kemer sıkma politikalarının reddedilmesiydi.

Yürüyüşe katılanlar ve mitingde konuşma yapanlar yolsuzluk soruşturması çağrısında başı çeken eski hükümet ortağı ve Kongre Başkanı Eduardo Cunha’yı da protesto ettiler.

Cunha 20 Ağustos’ta Başsavcılık tarafından  para aklamak ve rüşvet almakla resmi olarak suçlandı.Kanun yapıcı Petrobas rüşvet sisteminden 5 milyon dolar aldı. Hakkında soruşturma açılan Cunha kendisine karşı olan suçlamaları reddetti. Partisini koalisyondan ayırdı ve politik olarak harekete geçti.

Kaynak: https://www.greenleft.org.au/node/59856

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.