Bolivya: Madenlere Karşı Çıkan Yerli Halk Polisle Çatıştı

1

Salı günü Bolivya’nın başkenti La Paz’ın kuzeyinde altın madeni şirketi ile ilgili anlaşmazlık yaşayan yerli halk polisle çatıştı, çıkan çatışmada bir polis memuru öldü, 10 kişi yaralandı.

Yerli halk tarafından taş ve sopalarla dövülen polis memuru José Luis Quispe, 200 metre yüksekliği olan dar bir boğaza düştükten sonra öldü.

Pazartesi günü Tacacoma belediyesinde özel bir şirket tarafından işletilen altın madeni üzerinde anlaşmazlık yaşanınca polis mahkeme kararını uygulamak için bölgeye geldi ve çatışma çıktı.

Yerli Halk madenden yararlanmak için bir tazminat anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle özel madencilik şirketi Rosario de Ananea’yı protesto etmeye başladığında, polis madeni koruma altına alarak Yerli Halkın bölgeyi tahliye etmesini istedi.

Protestocular, özel maden şirketi yapılan anlaşmayı dikkate almış olsaydı çatışmalar önlenebilirdi diyorlar.

Yerli Halk liderlerinden Guillermo Gironda Condori,  Oxígeno Haber Ajansı’na “Anlaşmada ki talimatlar şirket tarafından ihlal edildi. Onlar topluma bir şey bırakmadılar ve bizlerde bu yüzden onları sınır dışı etme kararı aldık” dedi.

Yerliler,”üç hafta önce maden şirkeiyle bir anlaşma yapılmasına rağmen, madencilik şirketinin İdari Yargı Madencilik Kurumu’na başvurarak kendi lehine bir karar çıkarttığını” söylediler

CMt_0lxUAAIvq5j

Tacacoma Belediye Başkanı Carlos Aguilar ise Salı günü hükümet yetkililerinden tansiyonu düşürmek ve diyaloğu kolaylaştırmak için bölgeye müdahale etmelerini istedi.

Aguilar “Çatışma yerine diyalog kuracak ve tansiyonu düşürecek İnsan Hakları Komisyonu ve Ombudsmanı neden yoktu diye Madencilik ve Metalurji Bakanlığı ve Hükümete soruyoruz,” dedi.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Bolivia-Police-Officer-Dies-in-Clashes-with-Locals-over-Mine–20150818-0040.html sitesinden özetlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.