Bolivya: Gösteriler Sırasında Müdürleri Tarafından Alıkonulan 6 İşçi Öldü

El Alto’da yaralanan belediye işçisi, 17 Şubat 2016 | Foto: Reuters

La Paz yakınındaki El Alto’da, 17 Şubat Çarşamba günü eğitim sisteminde ve yerel okullarda koşulların iyileştirilmesini isteyen eylemciler belediye binasına doğru yürüyüşe geçtiler.
Belediye okulları birliğinde koordinatör olan Luis Limachi amaçlarının yürüyüş sonunda belediye binasına giderek okulların koşullarının iyileştirilmesi konusunda varılan anlaşmaların gereklerini yerine getirmeyen yerel yönetimin başındaki Soledad Chapeton ile görüşmek olduğunu vurguladı.
Ancak belediye başkanı Chapeton, Evo Morales hükümeti karşıtlarının düzenlediği gösterilere katıldığı için binada değildi. Bunun üzerine yürüyüş içerisindeki ‘ajan provokatörlerin’ varlığından endişeli olanlar dağılma çağrısında bulundu. Limachi’nin ifadesine göre dağılma çağrısının yapılmasının akabinde yürüyüşü düzenleyenlerce ‘ajan’ olduklarından şüphelenilen kişiler belediye binasını ateşe verdi.
İçerideki belediye işçileri dışarı çıkmak istedi. Ancak kurtulan işçilerin verdiği bilgilere göre İnsan Kaynakları Müdürü Marcelo Plata işçilerin çıkmasını engelledi ve sayım yapacağını söyledi. İşini kaybetmekten korkan belediye işçileri bu nedenle binayı terk edemediler. Çıkan yangın sonucu 6 işçi dumandan zehirlenerek hayatını kaybetti.
Evo Morales hükümetine karşı olan El Alto Belediye Başkanı Chapeton, göstericileri iktidardaki Sosyalist Hareket partisi (Movement Toward Socialism) yanlıları olarak niteledi ve olanlar için hükümeti suçladı. Limanchi ise eylemcilerin hükümetle bağlantılı olduklarını reddetti.

Bolivya İçişleri Bakanı Carlos Romero yangından sorumlu olduklarından şüphelenilen beş kişinin gözaltına alındığını açıkladı ve muhalefete bu trajediyi politik bir propaganda aracı olarak kullanmaması çağrısında bulundu.
Başkan Morales’in dördüncü dönem başkanlığa aday olabilmesi için yapılacak anayasal değişiklik bu Pazar referandum ile oylanacak. Referandum yaklaştıkça muhalefet ve hükümet yanlıları arasındaki gerginlik de tırmanıyor.
Bolivya Başkanı Evo Morales işçilerin ailelerine taziyelerini iletti ve yangını çıkaran provokatörlerin adalete teslim edilmesi için gerekenin yapılacağını belirtti.
Olaydan hemen sonra yayınlanan videoda sağ kurtulan kadın işçi insan kaynakları müdürü tarafından binayı terk etmek istemelerine rağmen nasıl zorla alıkonulduklarını göz yaşları içinde anlatıyordu. Başka bir işçi de işçilerin binayı terk etmelerine engel olmak için yetkililerin arada dolaşıp sayım yaptıklarını bildirdi.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Six-Dead-in-Bolivia-After-Workers-Locked-Inside-During-Protest-20160218-0002.html
Etiketler:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.