Bolivya: COB, Enatex Direnişini Genel Grev ve Yol Kesmeyle Sürdürüyor

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Mitma, 2765 sayılı hükümet kararının, hamile kadın işçilere ödenen işsizlik yardımları ile sendikalı işçilerin sosyal hakları, kıdem tazminatları ve grev hakkı gibi emek kazanımlarını ortadan kaldırdığını belirtiyor ve Pazartesi günü için hükümetin tavrının belirl…”

Bolivya İşçi Merkezi (COB) genel sekreteri Guido Mitma bir açıklama yaparak, Pazartesi (04.07.2016) günü sendikaya bağlı tüm sektörlerde süresiz genel grevin uygulamaya konulacağını bildirdi. Mitma hükümete yapılacak baskıyı artırmak için kır işçilerinden de destek istedi.

Hükümetin başlıca müttefiklerinden olan işçiler sektörle ilgili görüşmek için hükümetle bir araya gelmek istiyorlar.

Lidera la protesta por Enatex y tiene a varios sectores afines al MAS al frente

Bolivya Fabrika İşçileri Konfederasyonu, 20 Haziran’da 24 saatlik; 23 ve 24 Haziran’da 48 saatlik, 29-30 Haziran ve 1 Temmuz’da ise 72 saatlik olmak üzere 3 kez genel greve gitti.

İşçiler, Ulusal Tekstil Şirketi (Enatex)’in kapanmasına ve yaklaşık 800 işçinin işten çıkarılmasına yol açan 2765 sayılı hükümet kararnamesinin iptal edilmesini talep ediyorlar. **https://isyandan.org/haberler/bolivya-fabrikalari-kapatilan-isciler-17-gundur-aclik-grevindeler//**

Mitma, 2765 sayılı hükümet kararının, hamile kadın işçilere ödenen işsizlik yardımları ile sendikalı işçilerin sosyal hakları, kıdem tazminatları ve grev hakkı gibi emek kazanımlarını ortadan kaldırdığını belirtiyor ve Pazartesi günü için hükümetin tavrının belirleyici olacağını söylüyor.

2765 sayılı hükümet kararının iptali için süresiz grevin yanı sıra daha radikal önlemlerin uygulanmasını tartıştıklarını ve üç günlük genel grevin başarılı olduğunu belirten COB sekreteri Nicanor Baltazar ise grev sırasında polisin işçilere saldırmasından üzüntü duyduğunu söyledi.

COB, COCA sekreteri Vitaliano Mamani de, “Hükümet, gelecek seferberliği önlemek veya Bolivyalılar arasında bir çatışmadan kaçınmak istiyorsa, yaşadığımız bu süreci savunmak yerine çözüm aramak zorunda,” diyor.

Enatex’in eski çalışanlarından bir işçi “Haklarımızı alana dek protestolara devam etme kararı aldık,” dedi.

Los policías intentaron evitar una marcha y se enfrentaron a las personas con discapacidad

Santa Cruz, La Paz ve Cochabamba’nın ana arterlerinde lastik yakarak yol kesen işçilere polisin gaz bombalarıyla saldırması üzerine, polisle işçiler arasında çatışma çıktı. İşçiler polise taş atarak karşılık verdiler. Çıkan çatışmalarda 4’ü ağır olmak üzere en az 10 kişi yaralanırken, yaklaşık 130 kişi gözaltına alındı. **http://www.opinion.com.bo/opinion/articulos/2016/0702/noticias.php?id=194037/**

Haber:isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.