Bolivya: COB 24 Saatlik Genel Grev Düzenledi

Bolivya İşçi Merkezi (COB) yeni hazırlanan ceza yasasını ve Başkan Morales’in 2019 başkanlık seçimlerinde yeniden aday olma girişimini protesto etmek için ülke çapında 24 saatlik genel grev ilan etti. Genel grev 12 yıl önce kabul edilen Bolivya’nın çok uluslu bir devlet olduğuna dair anayasanın yıldönümünde gerçekleşti.
COB geçen ay yeni hazırlanan ceza yasasında tıp alanında çalışan profosyenellere yönelik getireceği yaptırımlara karşı bir çok eylem gerçekleştirdi. Süresiz greve çıkan tıp örgütlerini destekledi. Konu üzerine oluşan ulusal örgtütlenmenin bir parçası oldu.

Morales’in yeniden aday olması 2016’da yeni anayasanın referandumda reddedilmesi ile mümkün olmamıştı. Fakat Anayasa Mahkemesi Sosyalizme Doğru Hareketi(MAS)’ın yaptığı başvuruya olumlu cevap vererek Evo Morales’in bir dönem daha başkanlık yapabilmesi için aday olmasının önünü açmıştı.

Son yıllarda Bolivya işçi sınıfının sendikalarda, işçi kolektiflerinde ve yerli örgütlerinde örgütlenmiş kesimlerinin büyük bir bölümü Morales ve MAS’tan desteklerini çekmeye başladılar.

Kaynak: https://www.telesurtv.net/english/news/Bolivia-Protests-Against-Govt.-as-Evo-Celebrates-Progress–20180123-0011.html yararlanılarak düzenlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.