Black Lives Matter Hareketinin İlk Politik Tutsağı: Jasmine Abdullah Richards

Jasmine Abdullah Richards | Foto: Color of Change

Jasmine Abdullah Richards, bir protesto sırasında polisin yoldaşını haksız bir şekilde gözaltına almasına engel olduğu için tutuklandı. ABD yasasında ‘linç’ kategorisinde yer alan ve kanunu kendi eliyle gerçekleştirme anlamına gelen suç kapsamında yargılanan Jasmine, 90 günlük hapis ve 3 yıllık gözetim cezası aldı. Oysa mahkemenin cezayı dayandırdığı suç kategorisi aslen hukuk dışında gerçekleştirilen infaz ve cezalandırmaları içeriyor. Tamamen beyazlardan oluşan jüri suçun tanımını ironik bir şekilde tersine çevirerek yoldaşını polisin elinden alan ve tutuklamaya engel olan Richards’a ‘linç’ suçundan ceza verdi.

Bu ironik hüküm ve yargılama süreci Pasadena adliyesi önünde toplanan eylemciler tarafından protestoyla karşılandı. Salı günü (7 Haziran) kesinleşen ceza Jasmine Abdullah Richards’ı Black Lives Matter (Siyah Yaşamları Değerlidir) hareketinin ilk politik tutsağı yaptı. Hareketin içindeki eylemcilerden başka suçlamalarla tutuklananlar da oldu ancak Jasmine, Black Lives Matter protestosunda tutuklanıp ceza alan ilk eylemci. Black Lives Matter hareketi kararın ardından #FreeJasmine (Jasmine’e özgürlük) sloganı ile bir kampanya başlattı.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Black-Lives-Matters-1st-Political-Prisoner-Gets-90-Jail-Days-20160607-0029.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.