Binlerce Şilili Öğretmen Eğitim Reformlarını Protesto Ediyor

1 Haziran 2015 tarihinde Öğretmenler hükümet tasarısını protesto etti| Fotoğraf: EFE

1 Haziran 2015 tarihinde Öğretmenler hükümet tasarısını protesto etti| Fotoğraf: EFE

Daha iyi ücret ve çalışma koşulları talepleriyle binlerce öğretmen pazartesi günü, sürmekte olan eğitim politikalarına karşı sokağa çıktı.  Kolej Öğretmenleri Sendikası’nın pazar günü yaptığı yürüyüş süresiz grevin başlangıcı oldu.

Sendika başkanı Jaime Gajardo öğretmenlerle gün içinde farklı toplantılar yaparak neden süresiz greve çıkıldığının halka anlatılmasını söyledi.
Öğretmenler, sertifikasyon sınavları uygulamasının karşısında olduklarını belirterek, daha iyi bir ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi çok önemli taleplerini dile getiriyorlar.
Orta öğretim öğrencileri de geçen hafta nitelikli, parasız eğitim ve polis şiddetine son verilmesi talepleri ile yürüyerek, grevi desteklemişlerdi.
Başkan Michelle Bachelet tarafından dayatılan proje, kesinlikle düşünceleri alınmamış ve dinlenmemiş ama bu projelerin faturasını ödemek durumunda kalacak Şili eğitim emekçilerinin güçlü bir direnişiyle karşılaşmıştır.
Aşağıdaki tweet “Öğretmenler olmadan, reform yok!” Şili’de Başkentden 300 mil uzakta Antofagasta bölgesinde yürüyüşün ana slogan olmuştur.

Öğretmenler, dünyada nitelikli bir eğitim sistemi olması yönünde en ufak bir faydasının olmayacağına düşündükleri aşırı piyasacı eğitimin kendisini temelden sorgulamaktalar.
Şili Üniversitesi Prof. Miguel Urrutia Telesur’a yaptığı açıklamada bu tür bir kanunun köklü bir değişime neden olmayacağını, öğretmen ve öğrencilerin taleplerini tam olarak ortaya koymadığını söyleyerek, 40 yıldır Şili’de süren neoliberalizmin, emperyalizmin  devamı olduğunu ifade etmektedir.
Urrutia, “Şili’nin yönetsel aklı, bir atağa kalkıyor fakat öğrenci ve öğretmenleri temsil etmiyor, bu ülkede iyi bir eğitim sistemine kavuşmayı tartışmıyor. Şili Halkına neo-liberalizmi ve eşitsizlikleri övmenin bir motivasyon sağlamayacağı aşikardır. Gerçeklerin zor olması Şili’de eğitime ilişkin temel hak ihlalleri düzeyini gösterir. Buda Eşitsizliktir! Bu nedenle konunun tarafı-öğretmenlerden büyük bir destek görmektedir.” dedi.
Başkent Santiago’da gerçekleştirilen grevin ilk gününe katılım %90 olmuştur. Aşağıdaki tweet Santiago’nun 300 mil kuzeyinde ki La Serena’daki yürüyüşü göstermektedir.

Gajardo, yürüyüşün en ufak bir tartışma olmaksızın barışçıl geçtiğini söyleyerek, yasa ile ilgili olarak “Hükümetin reformları için yapısal bir değişiklik söz konusu değil. Hemen her şey aynı ve parlamento için bu, sorunun bir çözüm yolu değildir” dedi.
Öğretmen Koleji saymanı Juan Soto, “Öğretmenler bu yürüyüşe katıldı çünkü proje A’dan Z’ye kötü bir tartışmaya dönüşmüştür. Bizim için iyi değildir ve bir biçimde değişmesini sağlamalıyız. Binlerce öğretmen ve daha geniş kitlelerin isteklerine karşı olan bu projeyi kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.
Grevdeki öğretmenler, kariyerleri sürecinde eğitimin önemli olması, bireysellikten ve ticarileşme için rekabetten uzak durma taleplerini dile getirmişlerdir.
Şili Eğitim Sekreterliği Yardımcısı, Valentina Quiroga, grevi reddederek, bunun öğrencilerin çoğu için daha kötü bir etki yaratacağını söylemiştir.
Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Thousands-of-Chile-Teachers-Protest-Education-Reform-20150602-0002.html
Etiketler: ,

Bir Yorum

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.