Batı Sahra: Polisario Rabat’la Diyaloğa Hazır

Cezayir Destekli Polisario Cephesi bağımsızlık hareketi Pazartesi günü, Batı Sahra’daki tartışmalı topraklarla ilgili, Fas’la diyaloğa hazır olduklarını belirtti. Polisario üst düzey temsilcisi Mhamed Hadad, “Sahravilerin kendi geleceklerini tayin etme hakkı üzerinden Fas’la diyalog sürecine gitmeye hazırız” şeklinde konuştu. Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler’in sürece dahil olması gerektiğini belirten Hadad, Polisario’nun diyaloğu “özgürlük ve ulusal bağımsızlık” ekseninde yürüteceğini vurguladı.

Polisario Cephesi’nin Cuma günü Mauritania sınırındaki krtitik bir bölgeden savaşçılarını çekmesinin ardından, Birleşmiş Milletler bölgeyi tekrar tartışmak üzere gözlerini Batı Sahra’ya çevirdi. BM askeri gözlemcileri Polisario’nun Guerguerat bölgesinden çekildiğini onayladı. BM sözcüsü Stephane Dujarric “Bu eylem… yeni bir dinamik ve yeni bir ruhla diyalog sürecini yeniden başlatmak için bir atmosfer oluşturmalı” diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi oybirliğiyle yeni barış inisiyatifini destekleyen ve MINURSO barışgücü Misyonunu sürdürmeyi öngören bir çözümü sahiplendiği sırada Polisario’nun savaşçıları çektiği haberi gelmişti. 450 kişilik MINURSO çoğunlukla 1991’de Fas’la Polisario arasında varılan ateşkesi gözlemleyen askeri gözlemcilerden oluşmakta.

Rabat Güvenlik Konseyinin çözümünü onayladı. Fas’la dost bağları bulunan Fransa, Rabat Şubat’ta güçlerini bölgeden çektikten sonra Polisario’nun da Guerguerat’tan çekilmesi konusunda ısrarcıydı.

Fas ve Polisario Batı Sahra’yı kontrol altına almak için 1974’ten 1991’e kadar savaşmıştı. Rabat çölü aldığında BM önderliğinde bir ateşkes imzalanmıştı. Rabat, Batı Sahra’yı Fas’ın bir bütünü olarak görmekte ve zengin kaynaklı bölge için özerklik teklif etmekteydi. Polisario ise bir bağımsızlık referandumu konusunda ısrar etmekteydi.

Kaynak: http://www.news24.com/Africa/News/polisario-says-ready-for-western-sahara-talks-with-rabat-20170501

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.