Batı Sahra: Polisario Cephesi Silahlı Mücadeleye Dönüyor

Massina Benlakehal MEE Western Sahara military parade a

Güneybatı Cezayir’in sert ve aşırı çöl ikliminde yaşayan Sahrawi mülteciler ve onların bazı liderleri onlarca yıl sonra, yeterince beklediklerini ve silahlı direnişin geri dönüşünü izlemekte olduklarını söylüyorlar.

Batı Sahra bağımsızlık hareketinin aktif olmayan askeri gücü – Polisario Cephesi olarak biliniyor – Şubat ayı sonunda kendi kuruluşunun 40. yıl dönümü anısına Güney Cezayir’de toplandı.

Silahlar, tanklar ve roketatarlarla donatılmış, üniformalı yaklaşık 25.000 erkek, Batı Sahra bayrağını taşıyarak vatanlarına dönmek için söz verdiler.

Cephe’nin başkanı, Ömer Taleb, gazetecilere yaptığı açıklamada “SADR’ın [Sahrawi Arap Demokratik Cumhuriyeti] 40. yıldönümünde askeri geçitler düzenleyen Sahrawiler iyi hazırlanmış bir orduya sahip olduklarını göstermek istiyorlar,” dedi.

Massina Benlakehal MEE Western Sahara military parade b

“Silahlı mücadele bağımsızlık için dışlanmayacak bir olasılıktır ve biz bunun için hazırlanıyoruz.”

Polisario Cephesi’nin kökleri İspanyol sömürgecileri ülkelerinden kovmak için kurulduğu yıl olan 1970’lere kadar gidiyor. Ancak İspanya’nın terk ettiği toprakları Fas kuvvetleri işgal etti ve bölge halkının talepleri uluslararası toplum tarafından halen tanınmış değil. Komşu Cezayir’in sınırı yakınlarında çok zor koşullarda ki kamplarda kıt kanaat geçinmek zorunda bırakılan binlerce Sahrawi’ye karşı kanlı bir gerilla savaşı yürütülüyor.

Gerginliklere rağmen, Polisario Cephesi ile Fas arasındaki görüşmeler 2013 yılı sonlarında, Kral Muhammed VI’ün gururla “Batı Sahra sonuna kadar Fas’ın bir parçası olmaya devam edecektir” açıklamasından bu yana durmuş durumda.

Ancak geleceğin genç Polisario Cephesi taraftarları ve savaşçıları Kralın açıklamalarından sonra insanlarının “silahlı mücadeleye dönmekten başka seçimleri kalmadığını” belirterek, yapılanları sineye çekmeyeceklerini söylüyorlar.

Çatışmalar nedeniyle yıllardır sürgün edilen Polisario Cephesi müzakerecileri doğrudan mücadeleyi hatırlamak ve değişim için umutsuz değiller ve Sahrawi gençliği ile temasları büyüyor.

Kaynak: Bu haber http://www.middleeasteye.net/news/independence-movement-gears-armed-struggle-western-sahara-712689734 sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.