Bahreyn: İsyanın Yıldönümünde Yüzlerce Protestocu Polisle Çatıştı

14 Şubat 2016 / Güney Manama'da bir protestocu

14 Şubat 2016 / Güney Manama’da bir protestocu

Bahreyn’de 2011 yılında, ülkede siyasi değişim talebiyle başlayan ve şiddetle bastırılan halk isyanının beşinci yıldönümü nedeniyle hafta sonu düzenlenen gösterilerde hükümet karşıtı yüzlerce protestocu, polisle çatıştı, polis protestoculara gaz bombasıyla saldırdı.

AP, Bahreyn’in başkenti Manama’nın güneyinde bulunan Sitra’daki eylemcilerin, Pazar günü yerel bir otoyola doğru yürüyüşe geçtikleri sırada polisin gaz bombaları ile saldırdığını bildirdi.

RT Ruptly ajansı Bahreyn’de yoğun çatışmaların yaşandığını gösteren görüntüler yayımladı.

Protestocular, Bahreyn güvenlik güçlerinin gaz bombalı saldırılarına, silahlı askeri araçlara taş ve molotof kokteyli atarak yanıt verdiler. Videoda protestocuların çığlıkları duyuluyor, sokakta ise yoğun duman ve yer yer ateşler yakıldığı görülüyor.

Gösteriler ada krallığı boyunca Şii ve demokrasi yanlısı güçler tarafından 2011 yılı halk isyanının devamı niteliğinde, “rejime karşı sivil itaatsizlik” olarak düzenlendi.

Bu, nüfusunun büyük bölümü Şii olan Bahreyn’de Sünni kraliyet ailesi yönetimine karşı düzenlenen pek çok protestodan sadece birisiydi.

Protestocular, 2011 halk isyanının merkezi olan ve isyanın bastırılmasından sonra yıkılan Manama’nın İnci meydanında posterler ve üzerinde tutsak muhalif önderlerin portreleri olan bayraklar taşıdılar.

2011 yılında“Arap Baharı” sırasında Körfez Arap devletlerini vuran ve en büyüklerinden biri olan Bahreyn’de düzenlenen gösterilerin ardından Kral Hamad bin İsa Al Khalifa protestoculara daha çok siyasi haklar tanınması sözünü vermisti.

Hükümet Pazar günü yaptığı açıklamada, “dar, kısa vadeli çıkar grupları lehine tüm siyasi girişimleri istemeyenlere” karşı uyararak “istikrarlı ve anlamlı demokratik gelişim yoluyla, sürdürülebilir ilerlemeyi sağlamayı bütünüyle taahhüt ediyoruz” dedi.

Pazar günü düzenlenen gösterilerde protestocular bazı yolları kesmeye çalıştı ayrıca polise benzin ve boya bombası attılar.

Sitra yakınlarındaki Nuwaidrat köyünde de çatışmaların yaşandığı bildirildi.

Bahreyn’de Cumartesi günü düzenlenen gösterilerde de birkaç kişi tutuklandı.

14 Şubat 2016 / Güney Manama'da bir protestocu

14 Şubat 2016 / Güney Manama’da bir protestocu

AP’nin haberine göre, Bahreyn İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “isyanlar ve vandalizm eylemlerine katılanların manipüle edildiği” iddia edildi. Tutuklananların polis sorgusu sırasında polis araçlarına saldırı, yol kesme, kundaklama ve şiddet eylemlerini kendilerinin yaptıklarını itiraf ettikleri iddia edildi.

Geçen hafta, Uluslararası Af Örgütü Bahreyn’e insan hakları konusunda ilerleme kaydetmesi çağrısında bulundu. Örgüt geçen yıl düzenlediği raporda hükümetin 2011 ayaklanmasından bu yana insan hakları ihlallerini sona erdirmede başarısız olduğunu belirtmişti.

Buna ek olarak Ocak ayında, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Körfez devletinin kurumlarını arayarak, Bahreyn ceza adalet sisteminin düzelmekte olduğu iddialarının “Sahte reformlar” olduğu ve tutsaklara taciz ve işkence iddialarının inandırıcılığını koruduğu uyarısında bulundu.

“Arap Baharı”nın başlangıcından bu yana, Bahreyn monarşisine meydan okuyan ve kitlesel protesto dalgalarına tanık olan halkın reform çağrılarına verilen yanıt, Şubat 2011 askeri müdahalesi sonucu onlarca ölü ve 3000’den fazla yaralı olarak acımasızcaydı.

Bahreyn, diğer Körfez monarşilerinin yanı sıra Körfezde konuşlanmış 5 filosu olan ABD tarafından da desteklenen bir ülkedir.

Kaynak: https://www.rt.com/news/332453-bahrain-protest-clashes-police/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.