Arjantin: İşten Çıkarmalara Karşı Sendikalar Genel Grev Çağrısı Yaptı

Eylemciler işten çıkarmalara son verilmesini talep ediyor | Foto: EFE

Arjantin’in en büyük işçi sendikalarından CTA, Macri hükümetinin başa geçmesinden bu yana kamu ve özel sektörde 40,000 emekçinin işten çıkarıldığını duyurdu ve hükümetin neoliberal politikalarına karşı 24 Şubat’ta ülke çapında genel grev çağrısı yaptı.

CTA lideri Hugo Yasky, elektriğe %500 zam yapıldığını, buna karşın ücretlerdeki düşüşün %10 ile %15 arasında olduğunu ve bu durumun toplu sözleşme koşullarını zorlama konusunda işçileri çaresiz bıraktığını belirtti.
Yasky, ücretlerdeki düşüşü ve hayat pahalılığını eleştirmekle kalmadı, gösterileri bastırırken polisin kullandığı sert yöntemleri de kınadı. CTA, artan polis şiddetinin ve eylemcilerin suçlulaştırılmasının Macri hükümetinin çıkarttığı yasalarla desteklendiğini, bunun diktatörlük dönemini çağrıştırdığını vurguluyor.
CTA, 2 Şubat Salı günü yayınladığı raporda sağcı Macri hükümetinin Aralık ayından bu yana 40,000’den fazla emekçiyi işten çıkarttığını açıkladı. CTA raporuna göre bu işçilerin yaklaşık 19,000’i kamu sektöründen, 22,500’ü ise özel sektörden. Özel sektörde işini kaybeden emekçilerin yarısını da inşaat işçileri oluşturuyor.

CTA, işverenlerce emekçilere yönelik yürütülen ve hükümet tarafından desteklenen bu kıyımı kınadı. Öte yandan işçi sendikaları, ülkedeki yüksek faiz oranına (%20) istinaden maaşların arttırılması için hükümet ve işverenlerle pazarlığa devam ediyorlar.
İşten çıkarmaların yanı sıra gerici hükümetin yaptığı elektrik zammına, medya tekelini kırmaya yönelik yasayı iptal etmesine, eğitim bütçesindeki kesintilere, artan sansüre ve yükselen neoliberal politikalara karşı halk Aralık ayından beri protestolarını aralıksız sürdürüyor.

Haber: isyandan.org

Kaynaklar:
  1. http://www.telesurtv.net/english/news/Argentine-Labor-Union-Calls-Huge-National-Strike-Against-Macri-20160204-0045.html
  2. http://www.buenosairesherald.com/article/207836/unions-to-decide-on-strike

Hiç Yorum Yapılmamış

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.