Almanya: Binler ABD’nin İnsansız Hava Aracı Üssü Ramstein’in Kapatılması İçin Yürüdü

Binlerce eylemci 11 Haziran Cumartesi günü Ramstein askeri üssünü protesto etti.

Beş ile yedi bin arasında eylemcinin katıldığı protesto sırasında eylemciler Ramstein askeri üssünün yakınında toplanarak insan zinciri oluşturdular. Ramstein, Irak, Afganistan, Pakistan, Yemen, Suriye ve daha pek çok yerde halkların, sivillerin katledildiği operasyonlarda ABD ile insansız hava araçları (İHA – drone) arasında veri akışının sağlandığı bir ara merkez görevi görüyor.

Eylem ‘Ramstein’i durdurun – İHA savaşlarına hayır’ örgütü tarafından düzenlendi. Eylemin örgütleyicileri bu operasyonlarda ara merkez olarak kullanılan Ramstein uydu üssünün anayasaya aykırı olduğunu ve Almanya’nın bu üs nedeniyle açıkça savaş suçlarına ortak olduğunu vurguluyorlar.

Ramstein askeri üssü etrafında oluşturulan insan zinciri, 11 Haziran 2016, Almanya | Foto: Oliver Dietze / DPA / AFP

11 Haziran Cumartesi günü gerçekleşen eylemde göstericiler ‘Halklar barış içinde yaşamak istiyor’, ‘Savaş ekenler mülteci gerçeği ile yüzleşmek zorunda’, ‘NATO’ya hayır’, ‘Sizin savaşlarınıza ortak olmayacağız’ yazılı pankartlar taşıdılar. Günün ilerleyen saatlerinde göstericiler üssün çevresini kuşatarak 9km uzunluğunda bir insan zinciri oluşturdular.

İlk kez 2013 yılında, eski ABD İHA operatörü Brandon Bryant Alman medyasına verdiği demeçlerde, ABD’nin insansız hava araçları operasyonlarında Almanya’daki askeri üsleri ara veri merkezleri olarak kullandığını açıklamıştı. 2014 yılında ise Bryant, ABD’nin Afrika, Yemen ve Pakistan’da yürüttüğü hayli tartışmalı İHA operasyonlarında Ramstein Hava Üssünün kullanıldığını ifşa etmişti.

Haber: isyandan.org
Etiketler: , ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.