ABD: Florida’da 8 Hapishane Greve Hazırlanıyor

Florida eyaleti genelinde mahpuslar, hapishane koşullarını protesto etmek için 15 Ocak’ta iş durdurma eylemi planlıyorlar. Eyaletteki sekiz hapishanede kalan mahpusların “PUSH Operasyonu” olarak adlandırılan greve katılmaları bekleniyor.

Mahpuslar fahiş kantin fiyatlarının düşürülmesini, emeklerinin karşılığının ödenmesini ve ömür boyu hapis cezası alan mahpuslara şartlı tahliye verilmesini talep ediyorlar.

Mahpuslar yayımladıkları bildiride “Her hapishane en az bir ay ya da daha fazla süreyle iş durdurmaya hazırlanıyor. Hedefimiz hapishane müdürünün iş durdurma eylemi ile günlük milyonlarca dolar zarara uğrayacağının farkına varması,” dediler.

Mahpuslar hapishanede satın aldıkları çorbanın 17 dolara satıldığını belirterek “Bu silahsız bir otoyol soygunu” diyorlar. Mahpuslar ayrıca kölelik koşullarına son verilmesini ve emeklerinin karşılığının ödenmesini talep ediyorlar. Birkaç istisna dışında Florida eyaleti genelinde mahpus emeğine ücret ödenmiyor.

Mahpuslar köleliği kaldıran 13’üncü Yasanın aynı zamanda mahpusların yok pahasına çalıştırılmasının önünü açarak başka bir tür kölelik düzeni doğurduğunu belirtiyorlar.

Geçtiğimiz Ağustos ayında, 97 bin mahpusun tamamı isyan edeceklerine dair şüphe nedeniyle potansiyel risk olarak görülmüş ve kilit altına alınmıştı. Yetkililer sadece hafta sonu görüşleri iptal ettiklerini söyleseler de gazetelerde çıkan haberler onları yalanlamış, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri gün yüzüne çıkmıştı.

Attica ayaklanmasının 45. yıldönümünde başlatılan ve Amerika tarihinin en büyük hapishane grevine dönüşen 2016 yılındaki iş durdurma eyleminden sonra hapishane yönetimleri büyük bir darbe aldı.

Mahpusların bildirisinin yayımlanmasının ardından bir grup Haitili mahpus, PUSH Operasyonu’na destek vereceklerini belirten bir açıklama yayımladılar. Açıklamalarında “Amerika’daki hapishaneler kölelik zamanındaki plantasyonların başka bir varyasyonu ve bu düzen insanları zombi yığınlarına dönüştürüyor,” dediler.

Florida’daki hapishanelerde sınır dışı edilme ve ömür boyu hapis cezası almış, çok sayıda Haitili, Jamaikalı ve Latin Amerikalı var. Bu mahpusların emeği önce gaspediliyor, sonrasında ülkeden sınır dışı ediliyorlar.

Kaynak: Bu haber http://inthesetimes.com/working/entry/20811/Florida-prisons-strike-labor-exploitation-protest sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.