ABD: 36 Yıl Sonra Özgürlüğüne Kavuşan Oscar Lopez Porto Riko Günü Yürüyüşüne Katıldı

New York’ta 1958 yılından beri geleneksel olarak düzenlenen Porto Riko gününde yapılan yürüyüşte onbinlerce katılımcı  Oscar Lopez Rivera’yı “Ulusal Özgürlük Kahramanımız, Bizim Mandelamız” diyerek selamladı ve “Bu senin tarihindir” diyerek slogan attılar.

Amerikan sağının yürüttüğü boykot kampanyası sonucu çokuluslu şirketler, Yankee beyzbol takımı ve polis yürüyüşten desteği çekmelerine rağmen onbinlerce katılımcı boykotu boşa çıkardı.

36 Yıl sonra Obama döneminde çıkarılan bir kararname ile serbest bırakılmasına karar verilen Oscar Lopez, 2017 yılı Mayıs ayında özgürlüğüne kavuştu. Serbest bırakıldıktan sonra kendisine yöneltilen hiçbir suçlamayı kabul etmediğini, kendisini Porto Riko’yu seven bir Porto Rikolu olarak tanımladığını, hiç bir şekilde özür dilemeyeceğini ve kurtuluş mücadelesine devam edeceğini belirtmişti.

 

 

Oscar Lopez 70’lerde ve 80’lerde Porto Riko’nun ulusal kurtuluş savaşını yürüten, ABD ve Porto Riko’da yaklaşık 100’e yakın silahlı eylem düzenleyen Ulusal Kurtuluş Silahlı Kuvvetleri-Maçateros ( FALN-Maçeteros)’un kurucusu olduğu iddiası ile FBI tarafından tutuklandı. Bir kez hapishaneden firar etme girişiminde bulundu. Bundan dolayıda ayrı bir ceza aldı. 17 Mayıs 2017 tarihinde serbest bırakıldı.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.