2015, Tutsak Filistinli Kadınlarla Dayanışma Yılı Olacak

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“ 17 Nisan, Filistinli Tutsaklar Günü için dünya genelinde uluslararası dayanışma çağrısında bulundu. Samidoun Filistinli Tutsaklar Dayanışma Ağı,”

Adsız1

Filistin halkı destekçilerinden Amerika Birleşik Devletleri Filistin Toplum Ağı, **United States Palestinian Community Network (USPCN)/**  17 Nisan, Filistinli Tutsaklar Günü için dünya genelinde uluslararası dayanışma çağrısında bulundu. Samidoun Filistinli Tutsaklar Dayanışma Ağı, **Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network/**  Filistinli Tutsaklar Gününün, Filistin direnişinin 1974 yılında tutsak değişimi sonucu serbet bıraktırdığı ilk Filistinli siyasi tutsak Mahmud Bekir Hicazi’nin kurtuluşu anısına her yıl kutlandığını belirtti. Bizler, hem Filistin’in İsrail tarafından işgali hem de cezaevlerinde tutulan tüm Filistinli tutsakların özgür bırakılmasını talep etmek için Filistin Yetkilileri’yle **Palestinian Authority (PA)/** bu günde bir araya geldik.

Nakba ve sömürge-yerleşimlerinin kurulmasından bu yana, İsrail apartayd devleti tarafından, bir milyondan fazla Filistinli, hapsedildi. 1967 işgali ve şu anki işgal arasında ki fark 850,000. Halen, yaklaşık 6,500 Filistinli siyasi tutsak, İsrail hapishanelerinde bulunmaktadır. Bu tutsakların 200’ü çocuk, 24’ü kadın ve 14’ü de Filistin Yasama Meclisi üyesidir. 500’ün üzerinde Filistinli haklarında herhangi bir suçlama olmaksızın, yargılama yapılmadan idari gözetim altında tutuluyor.

Ulusal kurtuluş mücadelelerinin en temel sorunu, siyasi tutsakların durumu olmuştur. Bizler, onurlu Bobby Sands ve Kuzey İrlanda’nın diğer H-Blok mahkumlarını ve Güney Afrika hareketinden, Apartayd rejim karşıtı efsanevi Nelson Mandela ve Robben Adası mahkumlarını hatırlıyoruz. Bizler de bu vesile ile ABD’de bulunan önemli mahkumların serbest bırakılması için çağrıda bulunuyoruz ( 34 yıla yakın zamandır hapiste olan Porto Rikolu bağımsız sendikacı Oscar Lopez; Amerikan Kızılderili Hareketi **American Indian Movement/**sembolü Leonard Peltier; Kardeşimiz Mumia Abu Jamal ).  ABD hükümeti tarafından kasıtlı olarak tıbbi yardımdan mahrum bırakılmış, hayati tehlikeleri devam eden hasta tutsaklar ve bazıları 1960’lardan beri hapiste olan çoğunlukla Siyah Kurtuluş **Black Liberation/** hareketinden onlarca militan ve sempatizanlardır.

Bu yıl bizler için Filistinli politik tutsaklardan Rasmea Odeh, Lina Khattab ve Khalida Jarrar gibi üç önemli kadına odaklandığımızdan dolayı önemlidir. Siyasi tutsaklardan Odeh; 46 yıl önce İsrail tarafından verilen tutuklama kararını beyan etmediği gerekçesiyle, sürgünle birlikte kazandığı vatandaşlık hakkı geçen sene, elinden alınarak, dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla mahkum edilerek 18 aydır ABD’de cezaevinde tutulmaktadır. Odeh’in hakkında çıkarılan mahkumiyet kararı, 1969 ve 1970 yıllarında İsrailli yetkililer tarafından 25 gün süren tecavüz işkencesiyle kısır kalması sonrası Filistin’de zorla kabul ettirilen bir itirafa dayanmaktadır. Mücadelesinin haklılığı 19 nisanda Chicago’da düzenlenen savunma kampanyasında USPCN öncü rol oynamasını sağlamıştır. .

Khattab işgal altındaki Batı Şeria’da Birzeit Üniversitesi’nin, öğrenci liderinden biri olup ‘yasa dışı gösteriye’ katıldığı ve gösterilerde ‘taş attığı’ gerekçesiyle suçlu bulunarak 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. “İronik” olan ise, söz konusu ‘yasa dışı gösteri’ yürüyüşünün, Filistinli siyasi tutsakların kaldığı İsrail’in Ofer cezaevine yapılmış olmasıdır.

Ve Jarrar, önemli bir siyasi lider ve Filistin Yasama Meclisi’nde milletvekili, 2 nisan sabahı evinden alınıp tutuklanmasından bu yana uluslararası alanda destek topladı. Samidoun, Jarrar’ı desteklemek için web siteleri üzerinden “Şimdi Özgür Kahlida Jarar” başlıklı bir dilekçe yayınlayarak, Eylem Çağrısı’nda ** Call to Action/** bulundu.

Bizler,  ABD ve başka ülkelerde Filistinli siyasi tutsakların savunma dirençlerini ve özgürlüklerini korumak için verdikleri meşru müdafaayı savunuyoruz. İsrail bizim organizasyonlarımızı, protestocuları ve liderleri suçlu ilan ediyor ve hatta PA tarafından ulusal haklar için geri dönüş hakkı, eşitlik, özerklik, ve özgürlük için verilen direnişin gayri meşru bir girişim olduğunun altını çizerek suç teşkil ettiğini söylüyor. Filistin toplumunun haklarını güvence altına almak isteyen tüm sosyal kesimler, ya kuşatma altında ki Gazze açık hava hapishanesi içinde, ya Batı Şeria duvarları arkasındaki işgal hapishanelerinde yada İsrail’le danışıklı olan ABD cezaevlerinde hapis yatıyor.

Odeh, Khattab ve Jarrar geri dönüş hakkı, eşitlik ve özgürlük için mücadele eden Filistinli kahramanlar olup aynı zamanda bizim hareketimizin de liderleridir. Bizler, Filistinli Tutsaklar Günü’nde ve her gün onların yanındayız.

Kaynak: http://english.pnn.ps/index.php/prisoners/9545-palestinian-women-on-prisoners-day-2015

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.