Kaçin Eyaleti Barış Görüşmeleri Oluşturulması Grubu üyesi Hsan Aung’a göre Ordu Kaçin eyaletinde 6 Ekim’den beri üçüncü hava saldırısını düzenledi. Ordu ayrıca Müslümanların yaşadığı Rohingya (Arakan) bölgesine yönelik hava saldırılarına başladı.
Kaçin Eyaleti başkenti Myitkyina’da gösteri düzenleyen binlerce kişi “Bugün politik sorunların politik yöntemlerle çözülme günüdür” perspektifi ile çatışmaların ve insan hakları ihlallerinin durdurulması ve ordunun operasyonlara son vermesi çağrısı yaptı.
www.geopoliticalmonitor.com’da yayımlanan yazısında Neil Thompson “Myanmar’ın kuzeyindeki Kaçin eyaletinde Ordu ile Kaçin Bağımsızlık Ordusu ( KIA) arasında çatışmaların yoğunlaşmasına rağmen kriz içinde olan Aung San Suu Kyi yönetimi ile barış süreci çok yakında yeniden başlayabilir. Kaçin savaşı Myanmar’ın çok yönlü krizinin bir parçasıdır.
KIA ile Ordu arasında çok uzun süren ateşkes 2011 yılında ordunun saldırması üzerine bitti. Şu anda süren çatışmalar kısa vadeli yerel nedenlerden kaynaklanmaktadır. Ateşkes ilan edilmemesine rağmen KIA diğer ittifakta olduğu örgütlerle birlikte Panglong Barış Konferansına katıldı. Myanmar çatışmasının uzun süreli ve parçalı doğası gereği konferans sonrası çıkan çatışmalarda güçlü Myanmar ordusunu askeri olarak yenebilecek olan isyancılar suçlu değildir. Bu parçalanma sürerken Myanmar’ın can çekişen barış süreci ordu ile KIO ve Shan Eyalet Ordusu arasında süren çatışmalara rağmen bir değil birden fazla yöntemle hayata döndürülebilir” diyerek sorunun karmaşıklığını dile getirmiştir.