WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.
If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.
Unbalanced start tag short code found before:
“ve Savunma İşgücü Veri Merkezi”
ABD Başkanı Barack Obama, 24 Mart’ta yaptığı açıklamada, Afganistan’da konuşlanmış toplam 9.800 ABD askerinin görev süresinin 2015 sonuna kadar uzatıldığını duyurdu. Obama, daha önce, “makul miktarın” geri çekilmesiyle ilgili, Amerikan askerlerinin 2014 yılı sonunda ülkeyi terk edeceği sözünü vermişti.
Obama’nın planlarına rağmen Afganistan’dan çekilme süresi niçin bu kadar uzadı?
ABD’nin Afganistan’ı terk edeceğini beklemeden önce bir dakika düşünelim: ABD Almanya’yı neden hala terk etmedi? Aslında ABD’nin terk etmediği epeyce yer var, ABD çoğu zaman Amerikan askerlerinin kalmasını gerektiren bir tehdit olmasa bile, terk etmek yerine orada kalarak bir model oluşturuyor.
Savunma Bakanlığı **Department of Defense (DoD)/** ve Savunma İşgücü Veri Merkezi **Defense Manpower Data Center (DMDC)/** tarafından verilen resmi bilgilere göre ABD’nin, Almanya’da 40.000 ABD askeri, 179 ABD üssü, Japonya’da (109 üsde) 50.000’nin üzerinde askeri, Avrupa’da yüzlerce üsde, on binlerce askeri ve 1957 yılından bu yana Güney Kore’de 85 üsde 28.000’den fazla ABD askeri mevcuttur.
Savunma Bakanlığı’nın Temel Plan Raporu’nda **Base Structure Report (BSR)/** yer alan bilgilere göre ABD’nin dünya üzerinde bazı ülkelerde sadece 1 ve bazı ülkelerde binlerce olmak üzere toplamda 74 ülke de üsleri ve askerleri bulunuyor. (Bir derken; bu bir askeri ataşe olabilir)
Buna karşılık, Fransa’nın 10, İngiltere’nin 7 ülkede üsleri bulunmaktadır.
Yurtdışında ABD askeri varlığının büyüklüğünün hesaplanması kolay bir iş değildir. Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan verilerde eksikler var ve yine belgeler içinde tutarsızlıklar mevcut. Quartz, Savunma Bakanlığı’ndan açıklama istemiş ancak yanıt alamamıştır.
Amerikan Üniversitesi’nde antropoloji doçenti David Vine, yeni çıkacak kitabı “Ulusların Tabanı: ABD’nin Yurtdışındaki Askeri Üslerinin, Amerika ve Dünyaya Zararları Nedir?” de ABD askeri varlığını değerlendirmenin zorluklarını yazmış:
En son yapılan kamu açıklamasına göre, hala ABD’nin 50 eyalette askeri, Washington ve DC dışında 686 “askeri üssü” bulunuyor.
686 askeri üs sayısı başlı başına büyük bir sayı iken, gariptir ki bu sayıya Kosova, Kuveyt, Katar vb. gibi tanınmış birçok ABD üssü dahil değildir. Daha az şaşırtıcı olanı ise, Pentagon rakamlarında İsrail ve Suudi Arabistan raporlarında olduğu gibi gizli Amerikan üsleri yer almaz. Pentagon’un kendisinin bile toplam sayısını bilmediği pek çok ABD üssü var.
Sorun sadece kesin sayının bilinmemesi değil, üs tanımının çok geniş yelpazede olanakları da içermesidir. “Üs” terimi kendi içinde “menzil”, “karakol”, “ordugah” veya “kale” gibi anılan farklı askeri organları kapsayan bir terimdir. Vine açıklıyor:
Üsler Peru ve Porto Riko’da küçük radar tesisleri, Almanya ve Japonya’da ki büyük yerleşkeler gibi çeşitli boyut ve şekillerde inşa edilebilir. Toskana ve Seul gibi yerlerdeki üsler askeri tatil ve dinlenme alanları olarak kullanılırken; Dünya çapında, 170’den fazla askeri golf sahası işletmesi bulunuyor.
Aşağıdaki harita BSR’nin resmi açıklamalarına göre, ABD’nin yurtdışında bulunan askeri üslerini gösteriyor. Vine (ve Quartz), resmi haberlerdeki verileri Google Harita’da işaretleyerek kendi bağımsız araştırmaları için bu haritayı oluşturmuş. Bu haritaya Wikileaks tarafından bildirilen Türkmenistan’da ve Cezayir’de olduğu söylenen şüpheli ABD üsleri ve NATO üsleri dahil değildir.
Çoğu ülkede düşük sayıda (10 ve altında) ABD üssü bulunuyor. 179 üs bulunan Almanya, 37 üs bulunan Porto Riko ya da 58 üs bulunan İtalya ile kıyasladığımızda bu ülkelerde ki sayı düşük görünüyor. ABD’nin askeri üslerinin asıl büyük bölümü İkinci Dünya Savaşı sırasında işgal ettiği ülkelerdedir. Ortadoğu gibi daha yeni rekabet alanlarında ki varlığı ise bir dereceye kadar azalmıştır.
Tüm üslerin önemli büyüklükte olmaması daha önce yorumcular tarafından belirtilmiştir. Ancak, eldeki bilgilerle farklı kurulum boyutlarını ölçmek zor. Vine “Pentagon’a göre, daha çok deniz aşırı ülkelerde “Küçük tesisler veya mevziler” olarak kurulan üslerin sadece 64 tanesi ” faal büyük tesislerdir.” Fakat raporda “küçük” diye geçen tesislerin 915.000.000 $ lık bir değeri var dolayısıyla bu tesisler hiç de küçük değiller.” diye yazmıştır.
Yabancı ülkelerde bile askeri bilgilere erişimin yasak olması nedeniyle Amerikan askeri gücünün gerçek boyutunu, bilmek çok zordur. IHS Jane’de silahlı kuvvetler analisti olan Dylan Lehrke’nin Quartz’a söylediğine göre askeri varlığın tanımını yapmak çok zordur. Hükümet için üs ve asker anlamına gelir ama askeri varlığın diğer biçimlerini de kabul etmek gerekir.
Şu anda ABD’nin Suriye’de bir askeri varlığı olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz. Karada üsleri ve askerleri olmayabilir ama bizler havada ki savaş uçaklarının askeri varlık olduğunu bilmeliyiz. ABD askeri varlığı Almanya’dan çok daha fazla Suriye’de vardır. Ayrıca ABD’nin hedefleri vurmak için insansız hava araçları kullanması askeri bir varlığı olduğunu göstermektedir.
Bütün ülkelerde çeşitli Amerikan askeri varlığı bulunur –Irak ve Afganistan savaşlarına katılan askeri bir ataşeye göre- altını yeniden çizmek gerekirse hemen hemen tüm dünyadaki sonuç budur. (Rusya dahil, 24 askeri personel nerede adlı Savunma Bakanlığı raporunda)
ABD büyük askeri varlığı ve üsleri sayesinde insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenliyor (Yemen, Suriye, Pakistan). Aşağıdaki harita ABD’nin çeşitli coğrafyalardaki askeri gücünü göstermektedir.