Mapuçeler, atalarının 1.400 yıllık tarihinin bir parçası olan Arjantin’in Chubut Eyaleti’ndeki Patagonya topraklarına geri dönerek tarihi yeniden şekillendirmeye başladılar.
Arjantin, Lof Cushamen Yerli bölgesinden Mapuçe, Mirta Curruhuinca, “Korku içindeki pek çok insan, pek çok topluluk ayaklanıyor çünkü bizler onlara bir şeyler yapmanın mümkün olduğunu gösterdik. Ve onları durdurmak için topraklarını korumak isteyen daha fazla insanın ayaklanmasından başka yol yok,” diyor.
Ulusötesi moda tekeli Benetton ise Mapuçe halkına karşı zor kullanarak toprak üzerinde hak iddia ediyor ve Mapuçe halkını atalarının topraklarından sürmek istiyor.
“Mapuçe” ismi, (“Mapu” dünya ve “Che” insanlar kelimelerinden oluşuyor) “Dünya İnsanları” anlamına geliyor ve Lof Cushamen Mapuçe topluluğu kâr elde etmek için doğal kaynakların sürekli olarak yağmalanmasını ve neoliberal kapitalizm kültürünü anlaşılmaz buluyor.
29 Haziran 2016 tarihinde, Patagonya Lof Cushamen Yerli bölgesindeki Mapuçe topluluğu, yakındaki malikâneye ait bir sığırı bulma bahanesiyle gelen ve kadın, çocuk ve erkeklerden oluşan küçük bir grubu sindirmeye çalışmak için plastik mermi ve gaz bombası kullanan ağır silahlarla donanmış 150 polisle karşı karşıya kaldı. Bu, bir ay içinde Lof Cushamen Yerli bölgesinin uğradığı ikinci polis saldırısıydı. 27 Mayıs 2016 tarihinde de eşit derecede şiddetli bir polis saldırısı olmuş, topluluk önderlerinden (Yerli dilinde Lonco), Facundo Huala Jones, tutuklanmıştı; O önleyici gözaltı nedeniyle hala tutuklu bulunuyor.
“Biz, şiddetin her türlüsünü gördük ancak direnişimiz devam ettikçe şiddetin daha da artacağından hiç şüphemiz yok.”
Son 500 yıl içinde, Mapuçe toprakları, Patagonya’ya “medeniyet” getirmek isteyen İspanyollar ve Arjantin hükümeti tarafından yerli halk katledilerek işgal edildi. Bu soykırım, 1 milyon hektar arazi karşılığında Remington tüfekleri temin eden Arjantin Güney Toprak Şirketi tarafından finanse edildi. Bu şirket 1991 yılında farklı ırkların uyumlu görüntüsü üzerinden reklam yapan ve imparatorluğunun sınırları cep telefonlarına kadar uzanan tekelci kapitalist Luciano Benetton tarafından satın alındı.
Mapuçe topluluğundan Rosa Currinanko, Benetton ile girdikleri mücadele sonrasında on yıl içinde 620 hektar arazinin kurtarıldığını belirterek, “Biz dünyanın sahibi değiliz. Dünyanın bir parçasıyız ve bu yüzden herhangi bir parçayı birine veremeyiz ya da sahibi olmadığımız bir şeye çit koyamayız. Bizler dünyanın bir parçası olarak dünyanın uyum ve denge içinde gelecek nesle devredilmesinden sorumluyuz,” diyor.
Topluluktaki yaşlılardan Mapuçe, Don Atilio ise, “Avrupa kapitalizmini, Arjantinli yargı sistemini ya da polis şiddetini kabul etmiyoruz. Burada ata yadigarı topraklarımıza ve yüzyıllardır bize seslenen rüzgara sadık kalacağız. Biz buradayız, direnmeye ve burada kalmaya devam edeceğiz,” diyor…