Yarı Zamanlı İşçiler Sendikasına üye 5 işçi gelecek sene için asgari ücretin 10 bin won (8,67 dolar)’a yükseltilmesi talebiyle 16 Haziran’dan beri açlık grevinde. Sendika başkanı Park Jung-hoon, zaten açlık sınırında yaşadıkları için açlık grevinin kendileri için çok da yabancı olmadığını vurguluyor.
Açlık grevi, işverenler ve işçiler arasında süregelen çetin asgari ücret çatışmasının yükseldiği bir dönemde başladı. Gelecek seneki asgari ücrete ilişkin müzakereler Nisan ayında Asgari Ücret Konseyi aracılığıyla yürütülmüştü.
Sendikalar artışın gelir dağılımındaki eşitsizliğin kontrol altına alınmasına, düşük gelirli işçilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesine yardımcı olacağını savunurken sermaye, üretim maliyetlerinin yükseleceği bahanesiyle artışa karşı çıkmış ve farklı sektörler ve bölgeler için farklı asgari ücretler belirlenmesini dayatmıştı.
Parlamento binası önünde kamp kuran işçiler 10 bin won asgari ücret mücadelesini meclise taşımak istiyor. Asgari ücret her sene, yirmi yedi delegeden oluşan ve tüm kararları hükümet tarafından atanan delegelerce belirlenen Asgari Ücret Konseyi tarafından belirleniyor. İşçiler ise Asgari Ücret Konseyini tanımadıklarını ifade ederek mücadelelerini meclise taşımak için parlamento önündeki protestolarına devam ediyorlar.
Yarı zamanlı çalışan işçiler saatlik ücretlerin çok düşük olmasından dolayı birkaç işte birden çalışmak zorunda bırakılıyorlar ve kazandıkları çoğunlukla gıdaya ve ulaşım masraflarına gidiyor. Yarı zamanlı çalışarak öğrenim harçlarını ödemeye çabalayan öğrenciler ise ellerinde hiçbir şeyin kalmadığını, kazandıkları ile ancak yiyecek ve ulaşım giderlerini karşılayabildiklerini ifade ediyorlar.
Açlık grevindeki işçiler her gün izinsiz gösteri yapma suçundan karakolda sorgulanıyorlar. Diğer yarı zamanlı işçiler ise eyleme destek vermek için dönüşümlü olarak 8 saatlik kolektif açlık grevleri düzenliyorlar.