Şili: Mapuçe Militanlar İki Düzine Tomruk Yüklü Kamyonu İmha Etti

Ülkenin yerli Mapuche halkı için özerklik talep eden silahlı militanlar, ormancılık şirketleri ile yıllarca süren çatışmaların daha da alevlenmesiyle, Şili’nin güneyinde 29 adet tomruk kamyonunu kaçırdı ve ateşe verdi. Hükümet, iki hafta önce yaşanan 18 kamyonun yakıldığı benzer bir kaçırma olayından sonra acil bir toplantı düzenledi ve yüksek rütbeli birkaç yetkili günün ilerleyen saatlerinde saldırıyı kınadı.

Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet televizyonda yaptığı açıklamada;  “Şiddetle mücadele edeceğiz ve diyaloğa değer vermeyen azınlık gruplarının, kalkınmayı teşvik eden güneydeki bölgesel aktörlerin büyük çabalarına zarar vermelerine izin vermeyeceğiz “dedi.

Ulusal basında çıkan haberlere göre Weichan Auka Mapu adlı grup, yerel Mapudungun dilinde “İsyancı Bölge’nin Savaşı”, sorumluluğu üstlendi. Yerel medya yediden fazla kişinin eyleme katıldığını yazdı.

Şili’de  Araucania ve Bio Bio bölgelerinde yoğunlukta olmak üzere yaklaşık 600.000 Mapuche yaşıyor.  Bu iki bölge ülkenin başkenti Santiago’nun yaklaşık 645 km güneyinde iki bereketli  vadidir.

1800’lerin sonunda Şili ordusu Mapuche topraklarında acımasız bir kampanya başlattıktan sonra yerli halkın devletle olan ilişkileri sertleşti.

Son yıllarda silahlı örgütlerin beyaz yerleşimcilere ait evleri, kiliseleri, kamyonları ve orman arazilerini yakmasıyla çatışma hızlandı ve coğrafi olarak da genişledi. Son saldırı, bilinen çatışma bölgesinin güneyindeki Los Rios bölgesinde meydana geldi.

Kamyonlar, Şili ormancılık şirketleri Empresas CMPC ve Arauco’ya bağlı kuruluşlara hizmet eden taşeron bir şirket olan Sotraser’e aitti. Şirket, 6 milyon dolar zarara uğradığını açıkladı. Bu rakam, Şili’nin büyük kereste sanayisi şirketleri için önemli olmasa da, taşeron firmalar son yıllarda saldırılardan yoğun biçimde etkileniyorlar.

Mapuçe örgütleri kendilerinden söylem düzeyinde özür dileyen Şili devletinden somut adımlar bekliyorlar. Bu adımlardan birisi de bölgede faaliyet sürdüren madencilik ve kerestecilik şirketlerinin faaliyetlerini durdurmasıdır.

Kaynak: https://www.reuters.com/article/us-chile-logging-mapuche-idUSKCN1B81DZ linkinden yararlanılarak düzenlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.