Meksika: Zapatista Kadınlarının ‘Mücadelede Kadınlar’ Zirvesine 5.000’den Fazla Kadın Katıldı

Meksika’nın güneydoğusundaki dağlarda, Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu kadınlarının ev sahipliği yaptığı ve dünya çapında ilk kez düzenlenen “Mücadeledeki Kadınlarla Politika, Sanat, Spor ve Kültür Buluşması” toplantısına binlerce kadın katıldı.

Toplantı, 8 – 10 Mart 2018 tarihleri arasında Meksika’nın Chiapas bölgesindeki Maya Tzotz Choj bölgesinde özerk bir belediye olan Morelia Caracol’da gerçekleştiriliyor.

İsyancı Erika açılış konuşmasında “Bir kadın olduğum, Yerli olduğum, yoksul olduğum ve Zapatista olduğum için; küçümsendim, küçük düşürüldüm, alaya alındım, dövüldüm, şiddet gördüm,” dedi ve ekledi “Beni soyanların, aldatanların, dövenlerin, hor görenlerin öldürenlerin de sadece erkekler olmadığını bilmelisiniz. Bu yapanlar arasında kadınlar vardı ve hala da varlar…”

Toplantı çağrısı 29 Aralık 2017’de “ataerkil ve şovenist kapitalist sisteme karşı mücadele veren tüm dünyanın isyankar kadınlarına” özel olarak yapıldı.

“Eğer bir kadın olarak, biz kadınlara yapılanlara karşı mücadele ediyorsanız; korkmuyorsanız (ya da korkunuzu kontrol edebiliyorsanız), o zaman sizi bizimle konuşmaya ve olduğumuz gibi bizi dinlemeye davet ediyoruz.”

EZLN kadınları adına konuşan İsyancı Erika, “Bizler, rekabete devam edebiliriz ve bu buluşmanın bitiminde kendi coğrafyalarımıza geri döndüğümüzde, hiç kimsenin kazanmadığını fark ederiz ya da bize zarar veren ve bizi öldüren ataerkil kapitalist sisteme karşı birlikte savaşmaya başlarız, tıpkı bizim gibi…” dedi.

Toplantının ilk gününde müzik, dans, tiyatro, şiir, kitap tanıtımları, fotoğraf, sinema, futbol ve voleybol da dahil olmak üzere 200’den fazla siyasi, sanatsal ve sportif faaliyetlerin yer aldığı sergiler ve atölyeler düzenlendi. Bunların yanı sıra, cinsel şiddet, jinekoloji, adet döngüsü, ekoloji, siber feminizm, yazı yazma ve yoga ile ilgili atölye çalışmaları yapılacak…

Yanında bir kadın eşlik etmedikçe toplantıya erkekler davet edilmedi. Zapatista erkekleri ise kadınların emrinde olarak, onlara verilecek çocuk bakımı, mutfak ve temizlik işlerinde çalışacaklar. Böylelikle kadınlar, konuşabilecek, şarkı söyleyebilecek, dans edebilecek, şiir yazabilecek ve her türlü kültür ve sanat etkinliğine gerideki işleri düşünmeden katılabilecekler…

Konferansa 34 ülkeden 5.000 kadın katıldı; bunlar arasında Meksika, Almanya, Andora, Arjantin, Avustralya, Bolivya, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Danimarka, Ekvador, El Salvador, ABD, Fransa, Yunanistan, Guatemala, Honduras, İngiltere, İtalya, Mapuçe Halkı, Cree Ulusu, Ojibwa Ulusu, Navajo Ulusu, İsveç, Nikaragua, Bask Ülkesi, Paraguay, Peru, Porto Riko, Dominik Cumhuriyeti, İsviçre, Uruguay ve Venezuela vardı…

Kaynak: https://www.telesurtv.net/english/news/Zapatista-Hosted-Women-in-Struggle-Gathering-Begins-on-March-8-20180308-0019.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.