ABD: Fightfor15 Eylemcileri McDonald’s Genel Merkezini İşgal Etti

Binlerce işçi Chicago’daki McDonald’s genel merkezini işgal etti. İşçiler asgari ücret ve sendikal haklar için verilen mücadele kazanılana kadar direnişe devam edeceklerini duyurdular. Eylem nedeniyle şirket, hissedarlar toplantısını başka bir ofise taşımak zorunda kaldı ve merkez bina geçici olarak kapatıldı.

McDonald’s genel merkezine yürüyüş, Chicago, 25 Mayıs 2016 | Foto: @fightfor15

Eylemi örgütleyenler bu seneki işgal eyleminin geçmiş senelere kıyasla çok daha agresif ve kitlesel olacağı uyarısında bulunmuştu. Protestolara katılan eylemciler ve gıda sektöründe çalışan işçiler “Fight for 15” (saatlik 15 dolar asgari ücret mücadelesi) hareketi içerisinde yer alıyorlar. Uluslararası Hizmet Sektörü Çalışanları Sendikası (SEIU) tarafından desteklenen hareket, 2012’den beri milyarlarca dolar sermayesi olan şirketler üzerindeki baskıyı yükselterek asgari ücret mücadelesi veriyor.

Oak Brook yerel polisi Çarşamba akşamı 8 bin, Perşembe sabahı ise 3 bin eylemcinin katılımını beklediği gösteri için 300 polisi alana yığdı. Art arda üç senedir Fightfor15 hareketi Oak Brook’taki McDonald’s genel merkezinde, Çarşamba akşamı başlayıp Perşembe sabahına kadar süren yıllık hissedarlar toplantısını hedef alıyor.

McDonald’s genel merkezi önünde Fightfor15 eylemcilerinin kurduğu işgal çadırları, 25 Mayıs gecesi | Foto: @fightfor15

McDonald’s şirket sözcüsü Lisa McComb Reuters haber ajansına verdiği demeçte Çarşamba günü için şirket çalışanlarına evden çalışmaları yönünde tavsiye verildiğini ifade etti. 2015 yılındaki protestolar nedeniyle yine merkez ofisi kapanmak zorunda kalmıştı, 2014 yılındaki eylemde ise polis 140 kişiyi tutuklamıştı.

2015 yılının Nisan ayında McDonald’s yönetim kurulu başkanı Steve Easterbrook Temmuz ayı itibariyle taban ücretin resmi asgari rakamın 1 dolar üstüne çıkarılacağını açıklamıştı. Bu da 2016 yılı sonunca şirketteki taban ücretin saat başına 10 dolara çıkması anlamına geliyor. Ancak eylemciler bu artışı yetersiz bulmakla beraber söz konusu zamdan sadece 90 bin işçinin yararlanabileceğini, McDonald’s acentesi olarak işletilen restoranlarda çalışan 660 bin işçinin ise ücret artırımından yararlanamayacağını belirtiyorlar.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.