Topraksız İşçi Hareketi (MST): Tarih Sona Ermedi [Belgesel]

movimentodostrabalhadoresruraissemterra

Bu belgeselde, Brezilya’da ki Topraksız İşçi Hareketi (MST) içerisinde yer alan işgal kampları, yerleşim alanları, tarım kooperatifleri ve MST’nin Brezilya’da oynadığı politik rol kahramanlar ve kahraman olmayanlar tarafından anlatılıyor.

Brezilya topraklarının % 46’sı nüfusun % 1’inin elinde ve MST, toprakların yeniden dağıtımı, kredi, barınma, okul, hastane ve teknik yardım gibi öğelerden oluşan bütünlüklü bir tarım reformu talep eden en başarılı kitle hareketlerinden birisi. MST “Topraksız”  insanların ortak hedeflere ulaşmak için bir araya geldikleri üst bir kimlik aslında.

Filmde MST kampında yaşayan bir çift “Toprak almak için bekledik. Çocuklarımızı geride bıraktık… [Biz] toprakta çalışmayı seviyoruz,” diyorlar.

Belgesel, MST’nin kuruluşundan itibaren harekete katılanlar, yerel koordinatörler, Tarım Arazileri Komisyonu’ndan insanlar, gazeteciler, eylemciler gibi çok çeşitli alanlardan on dört kişiyle yapılan röportajlardan oluşuyor. Filmde konuşan bir adam “Toprak bağımsızlık demektir. Bir toprak vererek yoksul çiftçilerin ailelerini beslemekten ve paradan tasarruf edersiniz. Bizler bizlere gıda yardımı yapılmasından ziyade, ürünlerimizi kendimiz yetiştirmek istiyoruz,” diyor.

Belgesel Jose ‘Luiz del Rojo’nun toplumsal hareketlerle ilgili yaptığı analiz çerçevesinde Dünya Sosyal Forumu’nda gösterilmiş ve izleyenlerin Brezilya ruhunu çok daha iyi anlamalarına yardımcı olmuştur.

Filmde sanayileşmiş tarım olmadan da Brezilya’da tarımın gelişeceğinin ve insanları doyuracak üretimin yapılabileceğinin, dünya genelinde yaratılan açlık senaryolarının Monsanto gibi tekelci firmaların bilimsel müdahaleleri ile gerçekleştirildiğinin ve ülke zenginliklerinin bu yolla sömürülerek şirketlere bağımlı hale getirildiğimizin altı çiziliyor…

Haber: isyandan.org

Bir Yorum

  1. Pingback: Birleşik Mücadele Deneyimleri: Brezilya Topraksız Kır İşçileri Hareketi (MST)

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.