Seyir Defteri – II [Film Listesi]

 

İsyanı anlatan filmlerden derlediğimiz film listesi… Sizin de listeye girmesini önerdiğiniz filmler varsa bize yazabilirsiniz…

Özgürlük Yürüyüşü - Selma

Özgürlük Yürüyüşü – Selma (2014)

1965 yılında Alabama’nın Selma kentinden eyalet başkentine giden 87 kilometrelik yolda, tarihe geçen üç protesto yürüyüşü yapıldı. Martin Luther King öncülüğündeki bu yürüyüşler kamuoyunu ateşledi ve A.B.D. Başkanı Johnson’un Oy Hakkı Kanunu’nu çıkarmasını sağladı. Prodüksiyonunda “12 Yıllık Esaret / 12 Years A Slave” filminin yapımcılarının imzası bulunan epik film, bu tarihi olaylar zincirinin 50’nci yılında direnişin filizlenip dev bir insan hakları savaşına dönüştüğü tehlikelerle ve baskılarla dolu üç aylık sürece odaklanıyor.

http://www.filmifullizle.org/selma-ozgurluk-yuruyusu-2014-turkce-altyazili-izle.html/3


2

Nisan Devrimi – Capitaes De Abril (2000)

Nisan 1974… Portekiz… Salazar’ın faşist rejimi en katlanılmaz haliyle ülkenin üzerinde terör estirmektedir ve bir sürü genç adını bile duymadığı topraklarda kolonyalizm uğruna canlarını verip, bir sürü suçsuz insanı katletmektedirler. Gizli servis hergün yüzlerce insanı işkence tezgahlarında öldürmekte ve sanatçılar, gazeteciler ile öğrenciler her türlü baskıya maruz bırakılmaktadırlar. Bir grup devrimci yüzbaşı bu gidişe dur demek için Lizbon’a doğru tanklarla hareket etme kararı almışlardır. Artık tek ses yankılanmaktadır kulaklarda; Ya demokrasi, Ya Ölüm…

http://politikfilm.net/filmler/442-nisan-devrimi-capitaes-de-abril-april-captains-filmi-izle.html


3

Eğer Bir Ağaç Devrilirse: Yeryüzü Özgürlük Cephesi’nin Öyküsü – If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front (2011)

Daniel McGowan’ın, çevreciliği aşırı uçlara taşıyarak, nasıl Usame Bin Ladin ile aynı FBI listesinde yer aldığının hikâyesi. Eğer Bir Ağaç Devrilirse tarihimizin en radikal çevreci grubunun hikâyesini anlatıyor: Yeryüzü Özgürlük Cephesi ya da ELF ya da FBI’ın deyimiyle, “Amerika’nın bir numaralı iç terörist tehdidi.” Önce ELF’in kuruluşuna ve büyümesine göz atıyoruz, sonra Daniel McGowan’ın barışçıl bir aktivistten kundakçılık gibi terörist eylemlerle suçlanan birine dönüşmesini izliyoruz. Bu, bir pasifist olarak başlayıp, toplumun iyiliği için hayatların tehlikeye atılması gerektiğine inanmaya başlayan birinin hikâyesi. Yönetmen Curry’nin başarısı hem ELF’in davasını, hem de diğer çevreciler arasında yarattığı karşı duruşları ikna edici bir şekilde sunabilmesi. Sonuçta ortaya çıkan film, hem ortalığı kızıştırabilecek bir politik belgesel, hem de kişisel ve samimi bir yaşam öyküsü.

http://altyazili.org/if-a-tree-falls-a-story-of-the-earth-liberation-front/


3

Biz Değilsek Kim – Wer Wenn Nicht Wir (2011)

60’larda Avrupa’yı kasıp kavuran devrimci dünya görüşünün bir grup gencin hayatını nasıl değiştirdiğini konu alıyor. Eski bir Nazi subayı olan yazar Will Vespers’in oğlu Bernward Vesper, üniversitede okuduğu yıllarda bir rahibin kızı olan Gudrun Ensslin ile tanışır. Birlikte dünyayı değiştirmek isterler. Bir yayınevi kurarlar ve Batı Berlin’e giderek oradaki solcuların bohem dünyasına karışırlar. O günkü Batı Almanya’nın konformist yapısına karşı çıkan genç öğrencilerin öyküsü.

http://www.ilkizle.org/biz-degilsek-kbiz-degilsek-kim-if-not-us-who-wer-wenn-nicht-wirim-if-not-us-who-wer-wenn-nicht-wir.html


 4

Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol – Mandela: Long Walk to Freedom (2013)

Güney Afrika’nın efsaneleşen özgürlük savunucusu Nelson Mandela’nın yaşamını kronolojik biçimde takip eden film, Mandela’nın bir taşra kasabasındaki çocukluğundan başlayarak, Güney Afrika’nın demokratik seçimlerle iş başına gelen ilk başkanı olmasına kadar geçen sürecini beyazperdeye taşıyor. Mandela, henüz genç bir hukuk öğrencisiyken, politikaya duyduğu büyük ilginin sonucunda Güney Afrika’da demokrasinin en önde gelen savaşçılarından biri olur. 1964 yılında çarptırıldığı hapis cezasıyla birlikte kontrol altına alınsa da 27 yılın ardından özgürlüğüne kavuştuğunda mücadelesine devam eder. 1993 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Mandela, bir yıl sonra ülkenin ilk siyahi başkanı olarak göreve gelir.

http://www.fullfilmizlesin.com/mandela-ozgurluge-giden-uzun-yol-2013-turkce-altyazili-izle/2/


5 

Meydan – Al Midan (2013)

Belgesel türündeki ‘Meydan’, Mısır’ın Tahrir Meydanı’nda başlayan Mısır Devrimi’ni farklı kahramanlar üzerinden kameraya yansıtıyor. Altı farklı direnişçinin farklı bakış açılarıyla Hüsnü Mübarek’in yönetiminin sonlanmasına giden yola ve bu süreçte karakterlerin yaşadıkları zafer mücadelesine tanık oluyoruz. Meydan’daki gençlerin çadırlarında hak arayış direnişiyle ortaya çıkan ve Mübarek’in düşmesiyle kendini gösteren zafer ise 20. yüzyılın en dikkat çekici hikayelerinden birine dönüşüyor. Film sadece bu süreci değil, devrimin ardından ortaya çıkan toplumsal ve siyasi karışıklıkları da ele alıyor.

http://filmizle365.com/meydan-al-midan-turkce-altyazili-izle.html


6

Burma VJ: Kapalı Bir Ülkeden Haberler – Burma VJ : Reporting From a Closed Country (2008)

Bastırılmışlık, susturulmuşluk ve yoksullukla geçen 45 yıl… Konuşamayan, itiraz edemeyen, askeri rejime boyun eğmek zorunda kalan 45 milyon insan ve tüm yaşananları dünyanın bilmesini isteyen, bilindiğinde koşulların değişeceğini ümit eden bir avuç haberci. Burma VJ, kapalı bir ülkeden haberler, 2007’de tüm dünyanın kısa bir süre de olsa tanıklık edebildiği isyanı, amatör el kameralarıyla canları pahasına kaydeden burmalı gazetecilerin gözlerinden seyirciye ulaştırıyor. 5 kişinin grup halinde yürümesinin yasak olduğu ülkede, yüzyıllardır siyasete karışmamış Budist rahiplerin öncülüğünde büyük bir protesto başlıyor. Yüzbinlerce rahibin yürüyüşü halka da cesaret veriyor ve protestolar ülke çapında yaygınlaşıyor.

http://politikfilm.net/filmler/1063-burma-vj-kapali-bir-ulkeden-haberler-2008-belgesel-filmi-izle.html


7

Kuzey – Bakur (2015)

Bakur, Türkiye’de onlarca yıldır devam eden, adı konulmamış savaşın en önemli öznesi olan PKK’ye; derinlemesine bakışa davet eden bir belgesel. Film, Kürt coğrafyasının Türkiye sınırları içinde kalan üç ayrı bölgesindeki gerilla kamplarında hayatı yakından takip ediyor. Çekimleri, 2013 yılının yaz ve sonbahar aylarında gerçekleştirilen Bakur, ‘kendi halklarının daha iyi bir geleceğe kavuşması için’ silahlı mücadeleye katılmayı tercih eden kadın ve erkeklerle tanıştırıyor bizi. Ağırlıklı olarak ulusal kimlik talebi üzerinde yükselttiği mücadelesi ile tanınan PKK’nin, nasıl olup da bir kadın hareketine dönüştüğünü de anlatan Bakur, izleyiciyi PKK’ye farklı bir açıdan bakmaya davet ederek, bu gizemli dünyaya ışık tutuyor.

http://politikfilm.net/filmler/1010-kuzey-bakur-2015-filmi-izle.html

Haber:isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.