Meksikalı devrimci Emiliano Zapata’nın tuzağa düşürülerek katledilmesinin 97. yılındayız. Katledenler kurşunlarla delik deşik ettikleri bedeni teşhir için halka açık bir meydana getiriler. Cesedin tanınmaz halde olduğunu gören bir ihtiyar Zapata’nın ölmediğini yüksek bir sesle haykırır ve bu cesedin Zapata’nın cesedi olmadığını söyler. Hemen yanına gelen bir köylü peki bu ceset Zapata’nın değilse Zapata nerede? diye sorar. İhtiyar yüzünü dağlara döner, “dağlarda ihtiyacımız olduğu zaman geri gelecek” der.
Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu NAFTA (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması)’nın yürürlüğe girdiği 1 Ocak 1994’te San Cristobal ve 11 yerleşim yerine saldırıp işgal eder. Umut dalga dalga yayılır.
Bir dağ köyünde dede torununa seslenerek “Çatı arasındaki bölmede silahım var, onu bana getirir misin” der. Torunu “Ne yapacaksın dede” diye sorunca ” Zapata geri döndü, bana ihtiyacı var” cevabını verir. Meksika’nın yoksul köylüsü Zapata’nın geri döneceğine ilişkin taşıdığı inanç ile silahını saklamış ve beklemiştir.
Zapata’yı öldürülmesinin 97. yılında saygıyla anıyoruz.
Aşağıda Zapata’nın fotoğraflı bir biyografisi var.
1. Tam adı; Emiliano Zapata Salazar, 8 Ağustos 1879 tarihinde Gabriel Zapata ve Cleofas Salazar’ın on çocuğundan dokuzuncusu olarak, Anenecuicil köyünde dünyaya geldi.
2. 17 yaşına geldiğinde babasını kaybetti ve ailesine bakmak zorunda kaldı.
3. Zapata’nın ailesi, varlıklı olmamasına ve her an büyük bir yoksullukla karşı karşıya kalma tehlikelerine rağmen, Porfirio Diaz’ın diktatörlük yönetimine boyun eğmeyerek topraklarını korumaya devam etti.
4. Zapata, gösterişli ve zengin görünümü ile her ne kadar toprak sahiplerine yakın bir izlenim uyandırsa da, köyünde saygı duyulan ve hayranlık beslenen biri haline geldi.
Reformcu lider Francisco Madero toprak dağıtana kadar Zapata silahlarını bırakmadı.
Metin o kadar beceriksizce ve hata dolu yazılmıştı ki, devrimcilerin devlet başkanı Madero, ülkenin en büyük gazetesine şu emri vermişti: “Bu metni olduğu gibi basın ki herkes Zapata’nın aptalın ve delinin biri olduğunu öğrensin.”Oysa, Meksika halkı da eğitimsizdi, onların da “dahi anlamındaki de”nin ayrı yazılacağından haberi yoktu ve Zapata’nın bu manifestosu, halkın dilinden konuşuyordu.
9. Zapata’nın diğer devrim liderlerinden farkı, entelektüel bir politikacı olmamasıydı, halkın arasından çıkmış, Meksika köylüsü, eğitimsiz ama zeki bir liderdi.
10. Emiliano Zapata, kesinlikle entelektüel bir politikacı değildi. O’nun varoluşunun bu kadar güçlü olması , güçlü bir halkın, lidere ihtiyacı olmayan bir halkın ferdi olmasından geliyordu.
11. Zapata’nın ordusuna katılmak istemiş gibi davranan albay Jesus Guajardo ile Zapata bir buluşma yeri ayarladılar.
12. Onu kısaca özetleyecek olursak: Okuma yazma bilmeyen bir dağ köylüsü, adaletsizliklere karşı biriken hıncın patlaması, halkın içinden bir yansıma.
13. “Dizlerinin üzerinde yaşamaktansa ayakta ölmek yeğdir” sözüyle tarihe geçen Meksika’nın ulusal kahramanı.
14. “Güçlü insanı zayıf halk yaratır. Güçlü halkınsa, güçlü insana ihtiyacı yoktur” diyerek bugünlere selam yollamış büyük insan.
15. “Yurda ve halkın özgürlüğüne düşman olanlar, her zaman halkın soylu davası uğrunda kendilerini feda edenlere haydut gözüyle bakmışlardır,” diyerek boğazımızda kalan cümleleri art arda dizmiş devrimci.
16. “Prensiplere köle olarak ölmek istiyorum, insanlara değil.” diyen güzel insan.
Pingback: Meksika: Binlerce Köylü Devrimci Emiliano Zapata’nın Doğum Gününde Hükümete Karşı Yürüdü