Brigitte Mohnhaupt, anti emperyalist, anti kapitalist ve kadın hakları konusunda tavizsiz bir tutum alan bir şehir gerillasıdır. Eylemleriyle Batı Almanya’yı sarsan Kızıl Ordu Fraksiyonu’nun (RAF) liderlerinden biridir. Batı Almanya Rheinberg’de dünyaya gelmiştir. 1967’de Münih’de felsefe okurken yerel komün faaliyetlerine dahil olmuş, 1960’lar öğrenci hareketlerinde yer almış ve Vietnam savaşı protestolarına katılmıştır. Gazetecilik eğitimi de alan Brigitte, devrimci hastalardan oluşan ve hastalıklarının sebebinin kapitalizm olduğuna inanan bir grubun Sosyalist Hastalar Kolektifi’nin (SPK) bir parçasıdır. “Sistem bizleri hasta yaptı. Bu hasta sistemi yok etmek için ona ölümcül bir darbe indirelim.”
SPK’nın ardından Brigitte, 1971 yılında şehir gerillası grubu olan RAF’a katılır. Vietnam savaşına, Batı Alman kapitalizmine ve ülkenin elitlerinin faşist eğilimlerine öfke duyan RAF pek çok eylem örgütler ve eylemlerine karşılık devletin baskıcı tutumunun devrime yol açacağını düşünür.
Brigitte 1972’de Berlin’de tutuklanır ve bir suç örgütüne dahil olmak, sahte kimlik belgesi düzenlemek ve yasadışı silah bulundurmaktan hapis cezasına çarptırılır. RAF’ın kurucu üyelerinden Ulrike Meinhof’un hapiste öldürülmesinden kısa bir süre sonra, Brigitte, Stanheim hapishanesine gönderilmeyi talep eder ve bu talebi kabul edilir. Aralarında Gudrun Ensslin ve Andreas Baader gibi liderlerinde bulunduğu bir çok RAF üyesi, Stanheim’de tutuklu olarak bulunmaktadır. Hapishanede olduğu dönemde Brigitte’nin RAF’ın liderlerinden biri olması için eğitim aldığına inanılıyor.
1977 Yılının Şubat ayında serbest kalan Brigitte hemen yer altı faaliyetlerine girişir ve ikinci jenerasyon RAF liderlerinden biri olur. Federal başsavcı Siegfried Buback ve bankacı Jürgen Ponto’nun öldürülmesi, Alman İşverenler Derneği başkanı olan eski Nazi subayı Hanns-Martin Schleyer’in kaçırılması gibi eylemler o dönemde “Alman Sonbaharı” olarak bilinen ulusal bir krize yol açar.
RAF, Schleyer’in hayatı karşılığında RAF tutsaklarının serbest bırakılmasını talep eder ancak 18 Ekim 1977’de Ensslin, Baader ve Jan-Carl Raspe hücrelerinde infaz edilir. Ertesi gün Schleyer öldürülür.
Brigitte 1978’de Hırvatistan’da tutuklanır ancak Batı Almanya onun iadesi karşılığında Hırvat siyasi tutsakları serbest bırakmayı reddedince serbest bırakılır. RAF 1981’de Avrupa’daki Amerikan Kuvvetleri Komutanı General Frederick Kroesen’e silahlı eylem düzenler.
1982’de RAF’ın 2. jenerasyon teorik yazıları sayılabilecek, “Mayıs Yazıları” adıyla dokümanlar yayınlanır. Mohnhaupt, Ulrike Meinhof’un Almanya’da ‘şehir gerillası’ taktiğine bütün Avrupa’daki sol gruplarla ‘antiemperyalist cephe’ kurmayı da ekler.
Brigitte 1982’de, Frankfurt yakınlarında ki bir ormanda bulunan RAF’ın gizli bir silah deposuna girerken Batı Alman polisi tarafından yakalanır. Polis bölgeden birilerinin tesadüfen bulduğu depoya ilişkin bir istihbaratı değerlendirmiş ve iki haftadan beri o yöreyi kontrol altında tutmuştur. 1985’te ‘Almanya’nın en tehlikeli kadını’ olarak adlandırılan Brigitte, beş kez ömür boyu hapis cezasına çarptırılır.
Brigitte, mahkumiyetinden sonra bile RAF’ın mücadeleye devam edeceğini söyler ancak 7 yıl sonra 1998’de Brigitte’nin de desteklediği bir kararla, RAF şiddet taktiklerini terk ederek fesih bildirgesi yayınlar.
Brigitte cezaevindeyken hiç röportaj vermez ve hiçbir zaman af istemez. Yirmi dört yıl cezaevinde kaldıktan sonra şartlı tahliye için uygun koşullar oluşur. Onun serbest kalabileceği ihtimalinin doğması Almanya’da çok şiddetli tartışmalara yol açar. Kimileri onun Nazi savaş suçlularından bile daha fazla hapis yattığını söylerken kimileri de yaptığı eylemlerden dolayı pişmanlık duymaması nedeniyle serbest bırakılmasına itiraz eder.
Batı Almanya yasalarına göre ömür boyu hapis cezası alan hükümlü 18 yıl yattıktan sonra af hakkını kullanıp dışarı çıkabilmektedir. Bu affı istemediği takdirde fazladan 6 yıl daha yatması gerekmektedir. Brigitte Mohnhaupt bu hakkını kullanmayı reddetmiş, 2007 yılında 24 yılını doldurmuş, öyle çıkmıştır.
Mohnhaupt, hapisten çıktıktan sonra, kendisini bekleyen yüzlerce gazeteci ve televizyoncuya sadece “beni rahat bırakın” demiş ve ortadan kaybolmuştur. Bugün 65 yaşında olan Mohnhaupt, aşağı yukarı 20 yılını verdiği örgüt hakkında şimdiye dek hiç konuşmamıştır.
“Devrim der ki: Vardım, varım, yine var olacağım.”
Kızıl Ordu Fraksiyonu’nun fesih bildirgesinden…
Kaynaklar:
1 Devrimci Kadınlar kitabı – Versus Yayınları
2 Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi kitabı – Metis Yayınları
3 http://www.wikisosyalizm.org/Brigitte_Mohnhaupt