2017: Direniş, Mücadele ve Örgütlenme

2017 Nisan ayında Direniş Sermayeye ve Faşizme Karşı Mücadelede Yeni Olanakların Önünü Açıyor ve Ekim ayında Emperyalist-Kapitalist Devletler Sisteminde Direniş Yeni Örgütlenme ve Mücadele Biçimleri Geliştiriyor  başlıklı değerlendirmelerde hem yeni olanakların nasıl ortaya çıktığını, hemde yeni ortaya çıkan örgütlenme ve mücadele biçimlerini görünür kılmaya çalışmıştık.  Diğer yandan emperyalist-kapitalist bloklar ve yerel coğrafyalarda ortaya çıkan ittifakların rekabeti sonucu, vekalet savaşlarında, emperyalistlerin giderek doğrudan savaşın ve çatışmanın içine girdikleri yeni bir aşamaya evrildiği daha da belirgin hale geldi..

Krizin sürekliliği ve uzun bir döneme yayılması ekonomik, sosyal, politik ve kültürel belirsizliği yapısal bir sorun olarak kalıcılaştırmaktadır. Bölgesel rekabet ve çatışmalarda kaybeden tarafların kontrolsüz hamleleri, kısa vadede bir çıkış olmadığının ve çok daha kapsamlı savaş, saldırı ve baskı rejimlerine hazırlık yapılması gerektiğini göstermektedir. Bu blokların ve yerel ittifakların yaşadıkları sınıfsal çelişkileri de dışa vurmaya başladı. Yılın son günlerinde İran’da ortaya çıkan direniş etnik, dini, sınıfsal çok farklı toplumsal kesimleri kapsamaktadır. Suriye’de nihai görüşmeler için hazırlıklar sürerken hükümet ve Suriye Demokratik Güçleri masada avantajlı olmak için söylemlerinin dozunu artırmaya başladı. Zimbabve’de gerçekleşen darbe ABD-Çin rekabetinde Çin’den onay alınarak yapılmış, Mugabe ile tazminat anlaşması yapılarak gerçekleşen bir darbe olarak zihinlere kazındı. Darbeden bir hafta önce Zimbabve Genel Kurmay Başkanı Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Direniş ve mücadele  ulusal devletler içinde merkezi politikalara alternatif olacak yeni örgütlenme biçimleri ortaya çıkarmaktadır.

Güney Kore’de Devlet başkanının yolsuzlukları, tarikatlarla ilişkisi ortaya çıkınca başlayan direniş sürekli bir hal aldı. Bu direniş sonucu iki sol eğilimli parti olan Yeni İlerici Parti ve Birleşik Halk Partisi (Minjung Yonhap Partisi)’nin birleşmesi ile Minjung (Halk) Partisi kuruldu. Venezuela’da yapılan yerel seçimlerde Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi ve ittifaklarının adayları 24 Eyaletin 23 başkentinde seçimleri kazandılar. Sağcı muhalefet valilik seçimlerinden sonra yerel seçimleri boykot etme kararı aldı. Venezuela devlet başkanı Maduro yerel seçimleri boykot eden sağcı muhalefetin 2018 seçimlerine katılmasına izin vermeyeceklerini kamuoyuna açıkladı. Nepal’de yapılan yerel seçimlerde klasik komünist partisi geleneğinden gelen Nepal Komünist Partisi (Birleşik Marksist Leninist) ile Maoist gelenekten gelen Nepal Birleşik Komünist Partisi (Maoist Merkez) seçim ittifakı yaparak yerel seçimlerde Kongre Partisi’ni hezimete uğrattılar. Çok farklı komünist eğilimlerden gelip hayatın ve sınıf mücadelesinin ihtiyaçlarını kendi örgütsel ihtiyaçlarından daha önemli görerek ileriye doğru bir hamle yaptılar. Honduras’ta 2008’de Zelaya’ya karşı yapılan askeri darbe sonrası kurulan Honduras Ulusal Halk Direniş Cephesi, yasal bir parti kurarak, seçimlere katılmaya başladı. Son seçimlere başka partilerle Diktatörlüğe Karşı Muhalefet İttifakı ile ortak giren cephe seçim sonuçlarının çalınması üzerine sokak direnişinin başını çekiyor. Direnişin sürekliliği egemen sınıflar ve baskı aygıtında da çatlaklara neden oldu. Emniyet güçleri halka karşı silah kullanmayacakları açıklamasını yaptı.

Avrupa’da sınıf mücadelesinin yeni biçimleri uzun yıllardan sonra ilklerle ifade edilmeye başlandı. İskoçya’da fabrikanın kapatılmasına karşı uzun zamandır eylem yapan en büyük sanayi tesislerinden Burntisland Fabrication (BiFab) işçileri talepleri karşılanmayınca fabrikayı işgal ettiler. Nijerya’da Nijerya Sendikalar Konfederasyonu toplu görüşmeler sürerken eğitim iş kolu çalışanları sendikası başkanının öldürülmesi üzerine görüşmelerden çekiliyor. Bangladeş’te elektrik fiyatlarına yapılan zammın protesto edilmesi ve geri alınması için Bangladeş Komünist Partisi, Bangladeş Sosyalist Partisi ve Sol Demokratik Cephe tarafından genel grev gerçekleştirildi. İlerici Öğrenciler Birliği genel greve destek için ana kavşaklardan birini yarım gün boyunca işgal etti. Hindistan’da yüzbine yakın işçi çalışma bakanlığı önünde 3 gün süren oturma eylemi yaptı. Çin’de Pekin Uluslararası Havaalanı yakınında bulunan bir bölgede yaşayan on binlerce göçmen işçi, hükümetin güvenlik kampanyası sonucu zorla tahliye edilerek evsiz kalmaları üzerine  “zorla tahliye insan hakları ihlalidir” sloganı ile eylem düzenlediler. Kazakistan’da bakır madenlerinde kazanımla sonuçlanan direniş sonrası kömür madenlerinde başlayan direnişte işçiler madenlerden çıkmayarak fiili işgal eylemleri gerçekleştirdiler.

Arjantin’de Santiago Maldonado için yapılan eylemlerin hız kesmemesi cesedinin bulunmasını sağladı. Şimdi Mapuçe Halkı ve toplumsal muhalefet ortak eylemlerle Maldonado’nın hesabını sormaya devam ediyor. Kolombiya’da barış anlaşmasına rağmen halk liderlerinin katledilmesi ve katliamlara karşı mücadele devam ediyor. Pasifik kıyısında paramiliterlerin bölge halkına yönelik katliam girişimleri bölgeye gelen Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) gerillaları tarafından engellendi. Görüşme önerisine ateş açan paramiliterlerle çıkan  çatışma sonucu paramiliter çeteye ağır darbe indirildi. ELN ateşkesi ihlal etmediğini saldırıya uğrayan birliklerinin kendilerini savunduğu açıklamasını kamuoyuna yaptı.

Endonezya’da Kulon Progo Havalanı’na Karşı Endonezya İttifakı, projeyi yürüten PT Angkasa Pura (API) şirketinin merkezi önünde protesto gösterisi düzenledi. Göstericiler protesto süresince yolu trafiğe kapattılar. Özel güvenlik  protestoculara saldırınca protestocular direnişe geçti. API binasının girişi direnişçiler tarafından kullanılmaz hale getirildi. Yaşanan saldırı ve direniş sonrasında yol kesme eylemini sürdüren direnişçiler yoldan geçenlere havaalanı inşaatı ile ilgili bilgi vermeye devam ettiler.

İrlanda’da Hayırlı Cuma Anlaşması’na karşı çıkan sosyalist cumhuriyetçi örgütlerin oluşturduğu İrlanda Sosyalist Cumhuriyetçiler Cephesi, ortak anmalar düzenleyerek birlikte mücadele konusunda yeni adımlar atıyor. Sinn Fein Genel Başkanı Garry Adams’ın kürtaj tartışmasında yaptığı şartlı desteğe “kadınların makbul ve makbul olmayan kadınlar” olarak ayrılacağı için karşı çıktılar. Koşulsuz kürtaj hakkının tanınması mücadelesini sürdüreceklerini söylediler.

Hindistan’da kırsal alanda HKP (Maoist)’in başını çektiği direniş aldığı darbelere rağmen yeniden organize olup hem halk direnişini yaygınlaştırıyor hem de askeri saldırılarını artırıp doğayı ve halkı savunma eylemlerini sürdürüyor.

Filistin’den Yunanistan’a devrimci tutsakların siyasi kimliklerini koruma mücadelesi sürüyor. Filistinli tutsaklar İsrail mahkemelerini boykot kampanyası başlatıyor.

Fransa’da anti-faşist mücadele örgütleri ABD’de süren anti-faşist direniş derslerinden yararlanmak için ortak bir toplantı düzenledi. Meksika’da FAR-LP, birlikte faaliyet yürüten uyuşturucu kartellerini ve devleti uyardı.

Latin Amerika’da 2005’te başlayan merkez sol hükümetler dalgasının kırılmaya başladığı süreçte bu ülkelerde devrimci toplumsal halk hareketleri yeni mücadele ve örgütlenme biçimlerini hayata geçirmeye başladı. Şili’de 2001 öğrenci direnişleri sonucu başlayan yeni arayış Geniş Cephe’nin kurulması ve son seçimlerde %20’ye yakın oy alması ile sonuçlandı. Bolivya’da Bolivya İşçi Merkezi (COB), sağlık çalışanlarının direnişi hükümeti zorlamaya başladı. Ekvador’da devrimci halk hareketine yönelik baskılar şiddetlenmeye başladı. Venezuela’da Chavista hareketi bürokratlar ve taban örgütlenmeleri olarak bölündü. Kolektifler, komünlerin oluşturduğu taban örgütlenmeleri bir çok bölgede bağımsız adaylar çıkardılar. Bir belediyeyi kazanmalarına rağmen seçim kurulu sonuçları tanımadı. Peru’da Geniş Cephe örgütlenmesi seçimlerde %20 civarında oy alıyor. Brezilya’da Temer hükümetinin parlamento darbesi sonrası Halk Cephesi ve Korkusuzlar Cephesi ile iki direniş cephesi kuruldu. Brezilya halk hareketinin itici gücü olmaya devam ediyorlar.

Kolombiya’da ELN ve Filipinler FKP-YHO’nun mevcut hükümetlerle sürdürdükleri barış görüşmelerinde çift taraflı ateşkes ilanı ve tutsakların serbest bırakılması konularındaki ısrarlar sonucu Kolombiya’da çift taraflı ateşkes ilan edildi. ELN paramiliter faşist çetelere karşı halkı savunma eylemlerine devam ediyor. Filipinler’de Duterte rejiminin ilan ettiği sıkıyönetime karşı direniş kararı alan FKP-YHO, Mindanao adasında müslüman halkın haklarını savunurken, sıkıyönetime karşı silahlı-silahsız bütün direniş yöntemlerini kullanarak geniş halk yığınlarının direnişini örgütlemeye çalışıyor. Hem Kolombiya hem Filipinler’de egemenlerin silah bırakma dayatmasına karşı diğer barış görüşmelerinden daha dirençli bir politika izlenmektedir.

Genel olarak 2017 yılına bakıldığında Birleşik Mücadele’nin yeni biçimlerinin ortaya çıktığı, yeni tarihsel dönemin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında geçmiş tarihsel dönemden kalan ideolojik ayrılıkların önemini yitirmeye başladığı, merkez sol politikalar ve burjuva parlamentosunun sınırlarının sonuna gelindiği görülebiliyor.

Şili’de 2011’deki öğrenci hareketinin başını çektiği yeni kuşağın Geniş Cephe’yi kurması, Filipinler Komünist Partisi-Yeni Halk Ordusu’nun yönetim kademelerinde yaş ortalamasını 40’a indirmesi, Hindistan Komünist Partisi (Maoist)’in 60’ın üzerinde olan yönetim kademelerini gençleştirme kararı alması, en kritik mücadele bölgelerinden birine 35 yaşında kadın bir komutanın getirilmesi mücadeleye katılan yeni kuşağın mevcut örgütlenmeleri zorladığı, dönüşümün olmadığı yerlerde kendi yolunu açacak mücadele ve örgütlenme biçimleri ortaya çıkardığı görülmektedir.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.