Zimbabve: Banka Çalışanlarından İşten Atılma ve Tacize Karşı Eylem

prof4

Zimbabve’de banka çalışanları, Standard Chartered Bankası’nın yerel bir biriminde çalışan işçi komitesi başkanının işten çıkarılması ve bir kadın çalışanın cinsel tacize uğraması üzerine eylem düzenlediler.

Banka çalışanları, işçi komitesi temsilcilerinin haksızlığa uğratılması ve çalışanların üst yönetimlerce cinsel olarak istismar edilmesi hakkında şikayetçi olarak, şirket yönetimine dilekçe verdiler.

Zimbabve Banka ve Banka ile İlişkili İşçiler Sendikası (ZIBAWU) adına basın açıklamasını okuyan temsilci, “Sayın Ralph (Watungwa, CEO’su) ve diğer Standard Chartered Bankası yöneticileri, Samuel Mkozho, işçi komitesinin başkanı ve sendika üyesi olduğu suçlamalarıyla asılsız olarak işten atıldı ve bir sendikacı, bir işçi temsilcisi rolüyle utanmazca bir saldırıya maruz kaldı,” dedi.

Zimbabve’deki Standard Chartered’den Perşembe günü yapılan açıklamaya bir yanıt gelmezken banka sözcüsü Lillian Hapanyengwi’nin ofis dışında olduğu söyleniyor.

Bununla birlikte ZIBAWU kendi dilekçesinde işten atılan işçi komitesi başkanının bulunduğu bankada “üst düzey yöneticilerden birinin cinsel tacizine maruz kalan genç bir kadın çalışanında işten atıldığını,” açıkladıklarını söyledi.

Zimbabve banka çalışanları, cezai suçlamaların polise ihbar edilmediğinin altını çizerek, cinsel tacizin sadece banka çalışanları tarafından mahkum edilmesinin yeterli olmadığını aynı zamanda banka müşterileri ve diğer paydaşlar tarafından da mahkum edilmesinin istendiğine dilekçelerinde ayrıca yer verdiler.

Ekonominin daha da kötüleşmesi beklenen Zimbabve’de analistler önümüzdeki birkaç yıl içinde Zimbabve bankacılık sektöründe birleşmelerin ve satın almaların yaşanacağını söylüyorlar. İngiliz sermayeli Standard Bank, Nedbank’a ait MBCA, Barclays, Standard Bank Stanbic ve ECOBANK bankaları gibi Zimbabve’de bulunan yabancı bankalar arasında bulunuyor.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.