Zapatistalar, Kapitalist Köleliğe Karşı Yerli Halkların Birliğini Talep Ediyor

Zapatistalar, Ulusal Yerli Halklar Kongresi’nin 20. yıldönümünde, doğal kaynakların talan edilmesinin halkları yokedeceğini vurguladı.

Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN), özellikle halk ile yerli topluluklar bedel öderken, bir avuç egemenin çıkarı için sürdürülen sosyal ve çevresel yıkıma karşı ülke genelinde yerli toplumların birliği için çağrısını yeniledi.

Telesur’un haberine göre, Salı günü (11 Ekim) Zapatistaların, Chipas’ın güney kenti olan San Cristobal de las Casas’da örgütlediği 5. Ulusal Yerli Halklar Kongresi’nde, hareket adına konuşan Subcomandante Moises,”Bugün kapitalist kölelik vasıtasıyla, bizleri yok etmeye, doğa ana ile dünyanın sonunu getirmeye kalkmış durumdalar” dedi.

Subcomandante Marcos’un 2013’te yeni subcomandante olarak tanıttığı Moises ” Geçmişten bugüne, yerli halklar olarak aramızda konuşuyor olmamız oldukça önemli. Bugün ise her zamankinden daha çok. Çünkü doğa anaya yönelik kapitalist talan bugün boyut atlamış durumda ve onun yok oluşu bizim de yok olmamız anlamına geliyor” dedi.

Lacandon ormanlarında ortaya çıkışları ve Meksika devletine karşı savaş ilan edişlerinden kısa süre sonra düzenledikleri ilk Ulusal Yerli Halklar Kongresi’nin 20. yıldönümünde Meksika’nın dışında Kolombiya, Guatemala gibi ülkelerden de yerli toplulukların katılımıyla düzenlenen etkinlikte birikim ve tecrübeler paylaşıldı, kolektif görevler tartışıldı ve dayanışma ile mücadelenin büyütülmesi konuşuldu.

Subcomandante Moises, anti-kapitalist ve anti-emperyalist alternatiflerin inşası mücadelesinde, kent ve kır direnişleri arasında köprü kurulması gerektiğini belirtti.

Kendi isminin, hareketin ortak sesinin önüne geçmemesi için, 2 Mayıs 2014’te öldürülen yoldaşı Jose Luis Solis Lopez “Galeano” anısına, adının Subcomandante Galeano olarak değiştirildiği belirtilen -eski ismiyle- Subcomandante Marcos, diğer katılımcılarla birlikte çalışma gruplarına ve tartışmalara katıldı.

1 Ocak 1994 tarihinde Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nın (NAFTA) yürürlüğe girmesiyle aynı tarihte Meksika devletine savaş ilan eden EZLN, dünya çapında, otonom sosyal hareketler arasında dikkat çeken bir örnek haline gelmeyi başardı.

Kaynak: http://gazeteyolculuk.net/dunya/zapatistalar-kapitalist-kolelige-karsi-yerli-halklarin-birligini-talep-ediyor.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.