Yunanistan: Pavlos Fyssas Anması ve Antifaşistlerin Polisle Çatışması

keratsini-fussas-630_0

Cumartesi günü Atina’da düzenlenen sokak gösterilerinde yüzlerce antifaşist, devlet otoritesini ve zulmünü müziğiyle reddeden, özgür bir dünya düşüncesinde olan rap müzik sanatçısı Pavlos Fyssas’ın üç yıl önce faşistler tarafından bıçaklanarak öldürülmesini protesto ettiler.

Killah P müzik grubunu kuran Fyssas, 2013 Eylül’ünde Atina’nın Pire bölgesinde Faşist Altın Şafak partisi üyesi Giorgos Roupakias tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. Roupakias’ın evinde faşist ve neo-Nazilere özgü sembol ve materyaller bulunmuş, sorgulama sırasında Pavlos’u öldürdüğünü itiraf etmişti. Sonrasında ise bu cinayet Yunanistan’daki protestoları ve isyanları ateşlemişti.

Anti-faşizmin ulusal sembolü haline gelen Fyssas için onun anısına yaptırılan anıt önünde ailesi ve arkadaşları tarafından bir tören düzenlenirken, Selanik’te kitle örgütleri yürüyüş yaptılar.

Eyleme katılan 24 Yaşındaki bir protestocu, Dimitris Kalamopoulos,  “Fyssas cinayetine katılan Altın Şafak’ın neo-Nazileri henüz hapiste değiller” diyerek duyduğu hayal kırıklığını dile getirirken, “Onların hala bizim mahallelerimizde, aramızda yürüyor olmalarından rahatsızız ancak bizim asıl derdimiz Altın Şafak destekçileri hakkında hiçbir şey yapmayan hükümetle” dedi.

Başka bir protestocu, Pantelis Panagiotakopoulos ise Cumartesi günkü protestonun son derece önemli olduğunu belirterek, “Yunanistan’da Altın Şafak’ı yok etmek ve aynı zamanda Avrupa’ya bir mesaj göndermek için burada olmak çok önemli” dedi.

İktidar partisi Syriza da bir açıklama yaparak “Bu suç çetesinden başka bir şey değil, bu trajedi toplumun neo-Nazi Amancer Dorado’ya nefretini ortaya koymuştur” dedi.

yn1

Atina, Pire’de düzenlenen gösterilerde ise antifacılar çöp konteynerlerini ateşe vererek yola barikat kurdular ve polisle çatıştılar.

Parlemento’da 3. Büyük parti olan faşist Altın Şafak’ın 68 üyesi bir dizi cinayet ve sayısız diğer suçlardan suçlanıyorlar.

Haber:isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.