Yunanistan: Kemer Sıkma Politikalarına Karşı İki Günlük Grev

Piraeus limanı, 48 saatlik grev nedeniyle feribotlar limanda bekletiliyor -27 Ocak, 2016 | Foto: REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Emeklilik fonlarında yapılması planlanan kesintilere karşı limanlarda bu hafta ikinci kez greve gidildi. İki gün sürecek olan grevin ilk gününde (27 Ocak) feribot seferleri iptal edildi, otobanlar kapatıldı.**http://www.reuters.com/article/us-eurozone-greece-idUSKCN0V51HN/**
Halkın aylık kazancından %20’ye varan oranda kesintiye gidilmesini içeren yeni emeklilik sistemi tasarısı son haftalarda giderek yoğunlaşan grevler, eylemler ve protestolarla karşılanmıştı. Bu tasarıya göre kurtarma paketine uyum sağlamak adına ülke emeklilik fonlarının birleştirilmesi, birleştirilmiş olan fondan ise her sene gayri safi yurtiçi hasılanın %1’i kadar kesintiye gidilmesi planlanıyor.
Önümüzdeki ay parlamentoda oylanacak olan tasarının reddini talep eden emekçiler kitlesel grev hazırlığı yapıyor. Çiftçiler vergi indirimlerinin iptali ve emeklilik fonu kesintileri nedeniyle günlerdir yol kapatma eylemleri gerçekleştiriyor.
Noterler de üç günlük grev ilan ederek kemer sıkma politikalarını protesto eden avukatlara, doktorlara, mühendislere ve diğer iş yeri sahiplerine katıldı.
Başbakan Tsipras, geçen Ağustos ayında mutabakata varılmış olan 86 milyar avroluk kurtarma paketinin şartlarını yerine getirmek adına emeklilik fonu kesintilerinin ve diğer kemer sıkma politikalarının uygulanması gerektiğini savunurken yaklaşık 2,5 milyon işçiyi temsil eden ülkenin iki büyük sendikası açıklanan tasarıya karşı 4 Şubat’ta genel greve gideceklerini açıkladılar.

Haber: isyandan.org

İlgili Yazılar

  • 50 views
Hindistan: Kadın Çiftçiler Eylemde Ön Saflarda

54 yaşındaki çiftçi Ravinder Pal Kaur ilk defa Lohri zamanı (Pencap’taki ailesinin…

  • 53 views
Özbekistan: İşten Çıkarmalara Karşı Rafineri İşçileri Direnişte

Özbekistan’ın doğusunda bir petrol rafinerisindeki işten çıkarma planlarına karşı 10 Ocak’tan beri…