Yeni Zelanda: TPP İmzalanırken Halk Sokaklarda Anlaşmayı Protesto Etti

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Yeni yüzyılın en büyük ticari anlaşması olarak nitelenen TPP, ulusötesi şirketlere çevre ve kamu yararına yatırımları engellendiği takdirde anlaşmaya taraf olan ülkelere milyarlarca dolarlık tazminat davası açma hakkı tanıyor. Uluslararası şirket karlarının kamu yararını…”

Yerli halkın eylemcileri TPP anlaşmasını protesto ederken, Auckland, 4 Şubat 2016 |Foto: https://www.facebook.com/Taiao-Photography

On iki Pasifik ülkesinin heyetleri TPP anlaşmasını imzalamak üzere yeni Zelanda’da bir araya gelirken Auckland şehrinde yerli halkın da katıldığı eylemlerle Trans Pasifik Ortaklık anlaşması protesto edildi.**https://www.rt.com/news/331210-tpp-signed-auckland-protest//**

Yeni yüzyılın en büyük ticari anlaşması olarak nitelenen TPP, ulusötesi şirketlere çevre ve kamu yararına yatırımları engellendiği takdirde anlaşmaya taraf olan ülkelere milyarlarca dolarlık tazminat davası açma hakkı tanıyor. Uluslararası şirket karlarının kamu yararının, çevrenin, gıda egemenliğinin, yerel ekonominin ve işçi haklarının üstünde tutulduğu anlaşma Avrupa’daki karşılığı olan TTIP (Trans-Atlantik Ticaret Yatırım Ortaklığı) gibi taraf olan ülkelerin halkları tarafından uzun soluklu protestolarla karşılandı.

*Ve TPP karşıtı yürüyüş başlıyor.
Aotea Meydanında toplanan ve anlaşmanın imzalanacağı SkyCity Auckland oteline yürümek isteyen eylemcilerin önü düzinelerce polis tarafından kesildi. Diğer bir grup eylemci ise Federal ve Victoria caddelerinde oturarak trafiği kesti. Başka iki eylemci grup da Hobson ve Fanshawe sokaklarını trafiğe kapadı.
Eylemciler, TPP anlaşmasının işsizliği körükleyeceğini, ücretleri düşürerek eşitsizliği arttıracağını haykırdılar. Göstericiler, TPP anlaşmasının büyük şirketler lehine işçilerin haklarını gasp ederken diğer taraftan çevre, gıda egemenliği ve internet gizliliği konularında da büyük tehlikeler içerdiğini ifade ediyorlar.
Kapitalizmin krizine çare olarak egemenlerin dayattığı kemer sıkma politikalarının yanı sıra sömürüyü ve ulusötesi şirketlerin gücünü yükseltmek için hazırladıkları ticari anlaşmalar da muhalefetin ve küresel emek hareketinin büyümesinde önemli rol oynayacak.

Haber: isyandan.org
Etiketler:

Bir Yorum

  1. Pingback: Peru: TPP ve Obama Karşıtı Gösteriler

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.