Yeni IRA Kuzey İrlanda’daki “Tarihsel Düşmanlar”ı Uyardı

Bitmeyen Devrim

Bitmeyen Devrim

Cumhuriyetçi örgütün Paskalya açıklaması, İrlanda’nın 1916 Paskalya Ayaklanması’nı “tamamlanmamış devrim” olarak tanımlıyor.

Yeni IRA Kuzey İrlanda’daki cezaevi görevlileri ve güvenlik güçleri üyelerine daha fazla saldırı yapacağı yönünde uyarıda bulundu.

İrlanda’daki Britanya yönetimine karşı Paskalya Ayaklanması’nın 100. yıldönümü nedeniyle yapılan açıklamada silahlı örgüt “yüz yıl sonra IRA’nın Britanya ve onun görevlilerine karşı düzenlediği silahlı saldırılar 1916’daki gibi meşrudur” iddiasında bulundu.

Bu ayın başında (Mart 2016 ç.n.) Adrian Ismay’ın bombalı kamyonet saldırısıyla öldürülmesini takiben yapılan ve daha fazla cezaevi görevlisinin hedef alınacağının belirtildiği uyarıda katı cumhuriyetçi muhalif örgüt: “IRA, mahpuslarımızı Britanya’nın merhametine bırakmayacak ve uygun gördüğü başka eylemleri yerine getirecektir” açıklamasında bulundu.

Yeni IRA, barış sürecine ve Kuzey İrlanda’daki birlikçilerle milliyetçiler arasındaki politik iktidarın paylaşılması düzenlemesine karşı çıkan üç ana cumhuriyetçi örgütten en büyüğü konumunda.

2016 Paskalya açıklamasında Yeni IRA şu açıklamada bulunmuştu: “Geleceğe baktığımızda Britanya’nın sömürgeci geçmişine saplandığını görüyoruz. Britanya’nın işgali, buna eşlik eden Kendi Kaderini Tayin Hakkının reddi ve bölünmüşlük baki kaldıkça IRA bu adaletsizliklere destek olan herhangi birini ve herkesi hedef almayı sürdürecektir.

Örgütün “ordu konseyi” tarafından yapılan açıklama 1916 Ayaklanması’nı “bitmeyen devrim” olarak tanımlıyor.

Bildiri ilaveten şu saptamada bulunuyor: “IRA’nın gönüllü askerleri ulusumuzun tarihsel düşmanına karşı savaş yürütmede hazır ve kararlıdır”.

Yeni IRA eski Gerçek IRA’dan kalan katı cumhuriyetçi üyelerin, Uyuşturucuya Karşı Cumhuriyetçi Eylem isimli yöresel bir örgütün ve East Tyrone gibi Kuzey İrlanda’nın milliyetçi bölgelerindeki cumhuriyetçilerin oluşturduğu bir ittifaktır.

Bununla birlikte Kuzey İrlanda’daki milliyetçilerin çoğunluğu –yenilenen seçim sonuçlarının ortaya koyduğu gibi- İrlanda birliğinin sağlanmasında Sinn Féin’in barışçı politik stratejisini desteklemektedir.

Kaynak: http://www.theguardian.com/politics/2016/mar/29/new-ira-ireland-1916-easter-rising-unfinished-revolution  sitesinden düzenlenerek yayınlanmıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.