Venezuela: Sağ Darbenin Af Yasasına Karşı Halkın İsyanı

Sağ darbeyi destekleyen ve meclis çoğunluğunu oluşturan muhalefetin darbe girişimi sırasında insanlığa karşı işlenmiş suçların affedilmesini kapsayan yasa tasarısı karşısında göstericiler Karakas sokaklarında yürüdü. 7 Nisan 2016 | Foto: @IainB_teleSUR

7 Nisan Perşembe günü Karakas sokaklarında göstericiler, sağın darbe girişimi sırasında işlenmiş suçların affına ilişkin yasa tasarısına karşı yürüdü.

Protesto Venezuela Birleşik Sosyalist Parti (PSUV)’nin çağrısıyla ve başka bir çok sosyal ve politik hareketin katılımıyla gerçekleşti.
Hukukçular ve politik analistler göstericilerle aynı çizgide durarak yasanın etik, yasal ve politik ilkeleri hiçe saydığını, insanlığa karşı işlenmiş suçların sağ tarafından örtbas edilmeye çalışıldığını savunuyor.

Çeviri: Af yasasına karşı Karakas’ta protesto yürüyüşü henüz başladı. 

Yürüyüşün sonunda eylemciler, Miraflores hükümet merkezi önünde, Başkan Maduro’ya yasanın veto edilmesini talep eden imzaları teslim ettiler. Maduro’nun yasayı değerlendirmek için 10 günü var. Maduro’nun yasayı veto etme yetkisi yok ancak Venezuela başkanı yasayı değerlendirilmesi için Adalet Yüksek Mahkemesi Anayasa Komisyonuna göndereceğini ifade etti.

Maduro yasa tasarısı ile sağcı katillerin affedileceğinin altını çizerek ne İspanya’da Francisco Franco ne de Şili’de Augusto Pinochet gibi diktatörlerin bile bu kadar ileri gitmediğini vurguladı.

Çeviri: 2014’teki şiddet olaylarının kurbanları da yürüyüşe katıldı.

Yasa ile 2014’te 43 kişinin ölümü ve 800 kişinin yaralanması ile sonuçlanan saldırıları kışkırtan sağ muhalefet liderlerden Leopoldo Lopez gibi birçok suçlu serbest kalacak.
Yasa kapsamında ayrıca 2013’te seçim öncesi şiddet olaylarından, önceki başkan Hugo Chazvez’e karşı 2002 yılındaki darbe girişiminden ve 2002 ile 2003 yıllarında petrol endüstrisini hedef alan sabotajlardan sorumlu olanlarından da affedilmesi planlanıyor.

Haber: İsyandan.Org

Etiketler:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.