Tarihi Karar, ABD Yerli Kabileler İçin 1 Milyar Dolar Ödeyecek

New Mexico mahkemesi 645 davacı için yaklaşık 1 milyar dolar ödenmesi kararı aldı | Fotoğraf: AFP

New Mexico mahkemesi 645 davacı için yaklaşık 1 milyar dolar ödenmesi kararı aldı | Fotoğraf: AFP

Karar “kabilelerin kendi kaderini tayin hakkı ve öz-yönetimi için önemli engellerden birini ortadan kaldırdı.”

Kuzey Amerika Yerli Kabileleri’nin rezerv alanlardaki hizmet maliyetlerini karşılamada hükümetin taahütlerini yerine getirmemesi üzerine açtıkları ve 25 yıl süren dava sonucunda tarihi bir karar alınarak ABD federal hükümeti neredeyse bir milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

New Mexico mahkemesinde görülen davada ABD’nin, Oglala Sioux Kabilesi, Zuni Pueblo ve Navajo Nation’ın Ramah Bölümü’nü içeren toplamda 645 davacı için 940 milyon dolar ödeme yapması kararı alındı.

Karar, Federal bölge mahkemesinde de onaylanırsa ABD hükümetinin ormanların yönetimi, yasaların uygulanması, barınma ve eğitim de dahil olmak üzere Kuzey Amerika Yerli kabilelerine verdiği taahhütleri yerine getirmediği için açılan davayla başlayan  hukuk mücadelesi 25 yıl sonra bitme aşamasına geldi.

Hint Affair Bürosu Sekreter Yardımcısı Kevin K. Washburn, “Başkan Obama’nın talebiyle birlikte bugün önerilen kararla birlikte, gelecekte kabilelerle yapılacak sözleşmelerin tam finansmanının zorunlu fonlardan karşılanması ile kabilelerin kendi kaderlerini tayin hakları ve öz- yönetimleri önündeki önemli engeller ortadan kaldırılıyor” dedi.

Washburn ayrıca Indian Country Today Media Network’e verdiği demeçte, “Federal programların başarılı bir şekilde çalışması için Federal hükümetin kabilelere yeterli destekte bulunacağından kabileler emin olabilirler artık,” dedi.

Bu karar 1990 yılında Yerli kabilelerinin tüm hizmet maliyetlerini hükümetin karşılaması taleplerinin reddedilmesiyle açılan davanın sonucudur. Hükümetin miktarın ve ödemenin zamanlamasına kendisinin karar vereceğini söylemesi üzerine dava Anayasa Mahkemesi’ne taşınmış ve kabileler lehine bu karar alınmıştır.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/In-Historic-Settlement-US-to-Pay-1-Billion-to-Native-Tribes-20150919-0001.html
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.