Sri Lanka: Tamiller Katliamın Yıl Dönümünde Anma Etkinlikleri Düzenledi

tamil

Tamil Halkı, Sri Lanka Ordusu’nun Tamil Halkına karşı sürdürdüğü soykırım savaşının yıl dönümünde adanın doğusu ve kuzeyinde anma etkinlikleri düzenledi. 18 Mayıs 2009 Sri Lanka Devleti ile Bağımsız bir Tamil Devleti kurma amacı olan Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları arasında on yıllardır süren savaşın son günüydü.

Savaşın son aylarında yüz binlerce Tamil sivil yerleşim yerlerinden zorla sürüldüler. Adanın kuzeyinde küçük bir bölgeye sıkıştırıldılar ve bölge, havadan ve denizden bombalandı.

Ölü sayısı kesin olarak bilinmiyor. 2009 yılı boyunca 40.000’e yakın Tamil’in öldürüldüğü tahmin ediliyor. Katolik Kilisesi resmi nüfus istatistiklerinde 140.000 kişinin görünmediğine dikkat çekiyor.

2009’u takip eden yıllarda Sri Lanka Devleti anmalara izin vermedi. Bu yıl ilk kez anma etkinliklerine izin verildi. Askeri gizli servis etkinliklere katılanları kameraya çekti.

Savaşın son çatışmasının yaşandığı Kuzey İli Konseyi  başkanı  CV Wigneswaran, son katliamın yaşandığı Mullivaikkal’da ki etkinliğe katıldı. Etkinlikte savaş suçlularının mahkemeye çıkarılması gerektiğini söyledi. Ayrıca Tamiller “telafi için maddi adalet” talep ediyorlar.

Sinhaller geçmiş savaş suçlarını anlamaya ve yüzleşmeye başladılar. Bu yıl Jaffna Üniversitesi’nde yapılan anma etkinliklerine Tamil öğrencilerin dışında Sinhal ve Müslüman öğrencilerde katıldı. Geçmiş yıllarda anma etkinlikleri yasak olduğu için sadece Tamiller katılıyordu.

Dünyadaki Tamil Diasporası anma etkinlikleri düzenledi. Ekvador’da düzenlenen anma etkinliği ise süpriz oldu. Tamil nüfusun olmadığı bu ülkede anma etkinliğini yerli bir örgüt düzenledi.

Sri Lanka Ordusu Tamil bölgesinde baskıyı sürdürmektedir. Tamil köylüleri sürekli bir engelleme ve blokajla karşı karşıya yaşamak zorunda kalıyorlar. 6.000 Tamil’in yaşadığı bir bölgede 30.000 asker bulunmaktadır.

Kaynak: https://www.greenleft.org.au/node61921

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.