Şili: Ukamau Hareketi Konut Hakkı İçin Yol Kesti, Polisle Çatıştı

Foto: Agencia Uno

Foto: Agencia Uno

Geçen sene Haziran ayında başkent Santiago’nun 5 ayrı bölgesinde bir dizi gösteriler ve ayaklanmalar meydana geldi. Lokasyon olarak orman şirketlerinin yol güzergahları, maden şirketlerinin kullandığı liman güzergahları, üniversiteye yakın bölgeler seçilmişti.

Bu protestoların ardından Şili Öğrenci Konfederasyonu (Confech), Liman İşçileri Sendikası, kıyı balıkçıları ve çeşitli örgütler tarafından orman ve maden işçilerini bir araya toplamak için genel grev çağrısı yapılmıştı. Bu ittifak içinde önem kazanan gruplardan biri de insanları bir araya getiren ve konut hakkının anayasal olarak tanınmasını talep eden Ukamau Hareketi idi.

Hareket yol kesme eylemleri yapması ve polisle çatışması gibi özellikleri nedeniyle ekonomik kriz sonrası Arjantin’de ortaya çıkan Piqueteros Hareketine benzetiliyor.

Ukamau Hareketinden köylüler 7 Haziran sabahı konut hakkı talebiyle Alemada’da bir gösteri düzenlediler. Yaklaşık 50 protestocu yol kesip trafiği durdurdu. Polis ise tazyikli suyla eylemcilere saldırdı.

Kaynak: http://www.adnradio.cl/noticias/nacional/pobladores-del-movimiento-ukamau-realizaron-nueva-protesta-en-la-alameda/20160608/nota/3154768.aspx

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.