Şili: Mapuçe Direnişi, Sabotaj ve Silahlı Eylemlerinin Sorumluluğunu Üstleniyoruz

Mapuçe ulusumuza, direnişteki Mapuçe topluluklarına, açlık grevinde olan ve olmayan tüm Mapuçe tutsaklarına, Şili Halkına ve dünyada direnişte olan diğer halklara;

Kiñe (Bir): Pu weichave of MLD olarak 58 gündür açlık grevinde olan Mapuçe politik tutsakları ile dayanışmak için Mapuçe Levkenche topraklarında gerçekleştirilen sabotaj ve silahlı eylemlerin sorumluluğunu üstleniyoruz.

Epu (İki): Mapuçe olmayan Sebastian Piñera tarafından yönetilen hükümetten; Mapuçe politik tutsaklarının Angol mapushanesinden, Temuco’da bulunan Machi Celestino Cordova’a mapushanesine nakledilmeleri, COVİD-19 salgını nedeniyle koruma önlemlerinin alınması ve serbest bırakılmaları taleplerini dikkate almaya çağırıyoruz.

Bu taleplere karşılık verilmesinin Wallmapu topraklarında yaşanan çatışma ortamının yumuşamasına katkı yapacağına inanıyoruz. Şili hükümetinin imzaladığı fakat sürekli ihlal ettiği İLO’nun 169 No’lu Yerli ve Kabile Halkları Sözleşmesi’nin uygulanmasını talep ediyoruz. Şili Hükümeti topraklarımızı ele geçiren ormancılık şirketleri ve büyük toprak sahiplerini destekleyen, devlet topraklarımızda süren çatışma ortamı sonucu olarak halkımızın yaşadığı topraklar hapishaneye çevrilmiş durumdadır.

Küla (Üç): 59 gün geçmesine rağmen hükümet talepleri dikkate almak yerine Mapuçe tutsakların taleplerini kriminilaze etmek için harekete geçmiş durumdadır. Hükümet mücadelemizin ortaya çıkardığı değerleri yok sayarak bizleri uyuşturucu kaçakçıları ve kereste hırsızları olarak gösterme gayreti içindedir. Ülkemizi istila ettikleri zamanda bizi vahşi, sarhoş olarak tanımladılar, şimdide tembel ve terörist olarak tanımlıyorlar. Artık bizi kandıramazsınız. Halkımız we pu weichave’nin her yerde kök saldığını biliyor.  Yürüyüşümüz kimun’umuz ve Rakiduam Mapuçe’miz üzerinde yükselen farklı Mapuçe serominilerini başarıyla gerçekleştirmemizi sağlıyor.

Kapitalist ormancılar ve toprak sahipleri toprağın nasıl zenginleştirileceğini ve bölge üzerinde kontrolün nasıl güçlendirileceğini bilmiyorlar. Bu perspektif halkımızın kurtuluşunun ve Kuivikechemizde Mapuçe yaşamının yeniden kurulmasının devrimci temelidir.

Meli (Dört): Soz zamanlarda hükümetin, Mapuçe Direnişini zayıflatmak ve halkımızı bölmek gibi bazı yöntemleri kullanmaya devam ettiğini görüyoruz. Bir yandan Direniş bölgelerinde askeri varlığını artırırken diğer yandan La Araucanía and Arauco illeri için  “Yeni” bir planı kamuoyuna açıklıyor. Bizler artık eskimiş olan havuç ve sopa politikasını bir kez daha görüyoruz. Hükümet çok daha olgun ve giderek büyüyen bir Mapuçe Hareketi ile karşı karşıya olduğunu bilmeli. Bu halkla ilişkiler taktiklerinin bizlere hiçbir etki yapmayacağını artık bilmeliler…

Baskının yoğunlaştırılması ile Direniş bölgelerinde bu önlemlerle politik zemin aradıklarını biliyoruz. Mapuçe topraklarında askeri uçakları uçurmaya devam ediyorlar. Hükümet baskıyı artırdığında Mapuçe direnişinin kendisine cevap vereceğini iyi bilmeli. Savaş istiyorlarsa savaşacağız, barış istiyorlarsa atalarımızdan yadigar kana ve ateşe buladıkları bu topraklardan çekilmeliler. Bu çatışmaların sona ermesinin tek yoludur.

Kechu (Beş): İktidarla ilişkili medyadan çatışmalara karşı ahlaki bir tutum bekliyoruz. Hükümetin “Macrozone” diye tanımladığı bölgeye halihazırda 2000 resmi GOPE görevlisi ve Karabineros Özel Gücü gönderdiği bilgisini paylaşıyoruz. Keza okulları kapatıp polis karargahlarına dönüştürdükleri  bilgisini de paylaşıyoruz.

Radio Bío Bío bizden bir ödülü haketti. Onlar gizli servis ile ilişkilidirler ve çıkarları iktidarın yanındadır. Tabi ki meşru mücadelemizi durdurmaya çalışmanın bedellerine de katlanırlarlar.

Cayu (Altı): Sonuç olarak, salgın sürecinde Şili halkının bilinçlenmesinden memnunluk duyuyoruz.

Ekim ayında başlayan isyan sırasında ölenlerin yakınlarını ve yaralananları sevgiyle kucaklıyoruz. Hapishanelerde onurlarıyla direnen politik tutsakları, Komutan Ramiro’yu saygı ve hayranlık ile selamlıyoruz, peñi hikayelerinin ve istismarlarının Wallmapu’daki yolculuğumuza da rehberlik ettiğini biliyoruz. Her şehir, her yerleşim ve direnişteki her bölgenin kriminal kapitalist sisteme karşı yeniden isyan edeği umudunu taşıyoruz.  Wewaiñ.

Mapuçe politik tutsaklara Özgürlük ve İsyan!

Toprak ve Özerklik İçin!

Mapuçe Direnişi

Kaynak: http://cedema.org/ver.php?id=8718

Bir Yorum

  1. Pingback: İsyandan – Şili: Mapuçe Politik Tutsaklar Açlık Grevini Ölüm Oruçuna Çeviriyor

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.