Şili Güvenlik Güçleri Mapuçe Halkına Saldırdı

Güvenlik güçleri Mapuçe liderleri tarafından öz yönetim hakkını savunmak için işgal edilmiş olan hükumet binasını bastı.

Mapuçe yerli halkının liderleri Şili hükumetini, Pazartesi günü (7 Eylül) askeri birimlere Yerli Gelişim Ulusal Kurumuna ait ofislere baskın düzenleme emri verdiği için eleştirdi.

Mapuçe liderlerinden  Victor Queipul Salı günü medyaya durumu şu şekilde aktardı:

Güvenlik güçleri hiçbir uyarı yapmadan, üstelik de içeride kadınlar ve çocuklar olduğunu bile bile, binaya göz yaşartıcı gaz bombası atmaya başladı.

Baskın, hükumet binasının 21 günlük işgaline nokta koyarken talepleri konusunda hükumet yetkilileriyle bir uzlaşmaya varamayan 40 yerli liderin zorla binadan çıkartılması ile sonuçlandı.

Mapuçe halkı kendilerine yönelik şiddeti protesto etmek ve atalarından miras olarak gördükleri topraklarının geri verilmesini talep etmek için son haftalarda birçok gösteri düzenlemişti.

Mapuçe halkının sözcüsü Daniel Melinao durum ile ilgili şu yorumda bulundu:

Pazartesi günü olanlar açıkça göstermiştir ki hükümet La Araucania’daki durum ile ilgili olarak müzakere etme yetisinden yoksundur.

Ulusal nüfusun %9’unu, Araucania’nın ise %31’ini oluşturan Mapuçe halkı Şili’nin en büyük yerli azınlığıdır.

İşçi federasyonu Multigremial de la Araucania’nın yayımladığı rapora göre bölgedeki şiddet olayları geçen seneye kıyasla %43 oranında artış göstermiş ve sadece 2015’in ilk 6 aylık döneminde 152 vaka gerçekleşmiştir.

Bu ayın başlarında Mapuçe temsilcileri Şili hükumetine özerklik ve öz yönetim taleplerini içeren bir  liste sundu.Dokumanda şu ifade yer alıyordu: ‘Uluslararası yasalara göre öz yönetim hakkı bütün yerli halklara tanınmalıdır ve dolayısıyla bu hak Mapuçe halkına da verilmelidir.’  Yerel haber kaynaklarına göre Şili hükumeti yerli toprakları ile ilgili anlaşmazlıkları çözmede uzun süredir yetersiz kalıyordu.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Chilean-Security-Forces-Clash-with-Mapuche-Community–20150908-0039.html
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.