Şili: Eski Gerilla Hareketi MIR Yasal Parti Oluyor

7

Acımasız Pinochet diktatörlüğüne direnen Şili’nin Devrimci Sol Hareketi içinde bir hizip, resmi bir siyasi parti olma sürecini başlattı.

MIR olarak bilinen Devrimci Sol Hareketin kararı, Şilili parti politikalarına katılan diğer solcu örgütlere karşı çok sert eleştirileri bir yana koyarsak bir parti haline gelmek, bir örgüt için önemli bir kaymaya işaret etmektedir.

MIR merkez komitesi tarafından Ocak ayında yapılan bir açıklamada “Biz, yasal süreci başlatmak için karar aldık ve bu vesileyle Şili toplumu için çok gerekli olan demokratikleşme sürecine bir katkımız olabileceğine inanıyoruz,” denilmişti.

Genel Sekreter Demetrio Hernandez “Bir grup temsilcimiz, yasal süreci başlatmak için Şili Seçim Servisi ile bir araya geldi,” dedi.

Hernandez “Biz, Şili’de gerçek bir demokrasi isteyen, gerçek bir değişim isteyen dürüst erkekleri ve kadınları dönüştürmek istiyoruz. Ve biz değişim için, onları ikna etmek için, onlara sormak için, onların desteğini almak için geliyoruz,” dedi.

Grubun yasal statü kazanmak için Ağustos’a kadar minimum 8.000 imza toplaması gerekiyor.

Hernandez, yeni partinin Şili politikalarında ağırlığı olan iki siyasi koalisyondan kendisini ayırmak istediğini ve MIR’in diğer sol partilerle yeni bir koalisyon kurma peşinde olduğunu söyledi.

MIR, Salvador Allende’nin Popüler Birlik hükümetinin devrildiği, 1973 darbesinden önce ve sonra Şili’de önemli bir siyasi güçtü.

Karizmatik Miguel Enriquez’in önderliğinde ki MIR, Allende hükümetini destekledi. 1973 darbesinden sonra, pek çok MIR üyesi sürgüne gitmeyi reddederek diktatörlüğü devirmek için silahlı mücadeleye başladı.

Enriquez’in kendisi Pinochet’in gizli polisiyle girdiği silahlı çatışmada 5 Ekim 1974 tarihinde öldürüldü.

El Salvador’da Salvador Sanchez Ceren, Nikaragua’da Daniel Ortega, Brezilya’da Dilma Rousseff  ve Uruguay’da Jose Mujica gibi Latin Amerika’da ki pek çok eski gerilla savaşçısı, kendi ülkelerinde devlet başkanı oldular…

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Former-Guerrilla-Movement-to-Form-New-Party-in-Chile-20160216-0003.html
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.