Şili: Eğitimde Reform İçin Eylemler Düzenlendi

Şilili öğrenciler, Perşembe günü (15 Ekim) ücretsiz yüksek öğrenim hakkı ve hükümetin sürmekte olan eğitim reformu görüşmelerine baskı uygulamak için kitlesel bir eylem düzenledi. Öğrenciler, hükümet önerilerinin oldukça yüzeysel olduğunu ve eğitim sistemi için ciddi bir iyileşme içermediğini ve görüşmelerde yetkililerin talepleri kabul etmekte ayak sürüdüğünü dile getiriyorlar.

*TelesurTV’den alınmış video haber kaydıdır.

Şili Üniversitesi Öğrenci Federasyonu başkanı Valentina Saavedra, öğrencilerin tüm eğitim yılı boyunca radikal dönüşümlerle bir eğitim reformu talep ettiklerini dile getirdi. Eylemde dönüşüm olmadan gerçekleştirilecek ücretsiz eğitimin bir ilerleme olmadığı da dile getirildi. Ayrıca, hükümetin sözlerinde bir belirsizlik olduğu, ücretsiz eğitim vaadinin, ülkedeki ekonomik yavaşlama ile bütçe kesintilerinin gerçekleşmesi söz konusu olduğundan şüpheyle karşılandığı belirtildi. Eylemcilerin bir talebi de Eğitim Bakanlığı’nın eğitim hakkını öncelikli hale getirmesi, daha iyi çalışma koşulları sağlaması ve eğitim sisteminin ticarileşmesinin önüne geçilmesi oldu.

Eylem komitesine göre, lise, üniversite öğrencileri ve eğitim emekçilerinin katılımı ile yaklaşık 60.000 kişi protestolara katıldı ve eylemin sonunda polis ile çatışmalar yaşandı.

Kaynak:
[1] http://videos.telesurtv.net/en/video/456464/chile-national-demonstration-demands-free-higher-education
[2] http://www.plenglish.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4256121&Itemid=1
[3] http://www.telesurtv.net/english/news/Chilean-Students-March-for-Free-Education–20151015-0034.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.