Polonya: Poznan’da Milliyetçiliğe Geçit Yok!

8 Nisan Cumartesi günü Poznan’da, “Milliyetçiliğe geçit yok” şiarı ile anarşist kolektif Rozbrat tarafından bir eylem gerçekleştirildi. Protesto giderek yükselen nefret, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve homofobiye karşı örgütlendi. Hedef, yükselen bu dalganın aslen kapitalizmin bir sonucu olduğunu göstermekti. Eylem Poznan’da yaşayan yabancılar, feminist ve LGBTİ örgütler, akademik çevreler de dahil olmak üzere birçok grup tarafından desteklendi. Eyleme yaklaşık 800 kişi katıldı.

Protesto, bir kaç ay önce Suriye asıllı Polonyalı bir yurttaşa yönelik saldırının gerçekleştiği alışveriş merkezinin hemen yakınındaki şehir merkezinde başladı. “Milliyetçiliğe geçit yok” ve “Milliyetçiliğe karşı Adam Mickiewicz Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri” bildirilerinin okunmasının ardından birkaç aşırı milliyetçi, eylemcilere saldırdı ancak saldırı eylemciler tarafından hızlıca bertaraf edildi.

Antifaşistler saldırganların peşinden gitti fakat polis antifaşistlerin önünü kesti ve faşistlerin saklandığı alışveriş merkezine girmelerine engel olarak saldırganları korumuş oldu. Polis milliyetçi saldırganların peşinden gitmek yerine antifaşistlerin saldırganları takip etmesine mani olmakla kalmayıp anitafşistleri kovalamayı tercih etti. Saldırganlardan bir tanesinin “Ulusal” isimli “vatansever” bir mağazanın sahibi olduğu ortaya çıktı. Bu kişi Tüm Polonya Gençliği (Młodzież Wszechpolska) ve Ulusal Şafak (Narodowy Świt) gibi faşist örgütlere yakınlığı ile biliniyor. Saldırının bertaraf edilmesini ardından yürüyüş devam etti.

Yürüyüş iktidar partisi binasına yaklaşırken polis eylemcileri engellemeye çalıştı. Birkaç eylemci öne atıldı, bir kadın polis arabasını aşmaya çalıştı. Polis öndeki eylemcileri tutuklamaya kalkışınca kalabalığın geri kalanı polise engel olmak için harekete geçti. Polis kalabalığa biber gazı ve coplarla saldırdı ancak yürüyüşün devam etmesine engel olamadı. İktidar partisi merkezi önüne gelindiğinde eylemciler polis saldırısını kınadı ve polis ile iktidarın faşistleri korumakla kalmayıp kışkırttığını haykırdı.

Yürüyüş anarşist kitabevi Zemsta önünde son buldu. Zemsta birçok kereler faşistlerin saldırılarına hedef olmuştu, bu saldırılardan sonuncusu ise 3 hafta önce gerçekleşti.

Çıkan çatışmalar sonucu gözaltına alınan 7 antifaşist ertesi gün serbest bırakıldı ancak saldırgan faşistlerden gözaltına alınan olmadı.

[wzslider]

Kaynak: https://insurrectionnewsworldwide.com/2017/04/18/poznan-poland-nationalism-shall-not-pass/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.