Polonya: Kürtaj Yasağını Binler Protesto Etti

Binlerce kişi hükümetin kürtaj yasasını sıkılaştırma planına karşı parlamento binası önünde eylem yaptı, Varşova, 3 Nisan 2016 | Foto: Reuters / Kuba Atys

Binlerce kişi 3 Nisan Pazar günü Varşova’daki parlamento binası önünde kürtaj yasağı yasasına karşı gerçekleştirilen protestoya katıldı. Göstericiler ellerinde ‘Benim hayatım, benim vücudum’, ‘Rahmimden elini çek’ yazılı pankartlar taşıdılar. Kandın hakları örgütleri kürtaj yasasının sıkılaştırılması ile kadınların riskli merdiven altı operasyonları göze almak zorunda bırakıldıklarını ifade ediyor.

Geçtiğimiz Ekim’de başa geçen Muhafazakar Kanun ve Adalet Partisi (PİS) kürtaj yasasını Katolik Kilise öğretilerine uygun hale getirip daha da sıkılaştırmayı planlıyor. Polonya zaten halihazırda AB içindeki en kısıtlayıcı kürtaj yasasına sahip. Kürtaja sadece hamileliğin erken aşamalarında, annenin hayatı tehlikedeyse, bebek hayati bir engele sahipse veya hamilelik tecavüz sonucu oluşmuşsa izin veriliyor. Ancak Katolik Kilisesi piskoposları hafta başında yaptıkları açıklama ile bu yasanın daha da sıkılaştırılmasını talep ettiler.

İktidar partisi PİS aynı zamanda tüple döllenme yöntemine yapılan devlet desteğini kesmeyi ve ‘ertesi gün hapı’ için reçeteyi zorunlu kılan uygulamayı getirmeyi de planlıyor.

Kaynak: http://www.reuters.com/article/us-poland-abortion-ban-idUSKCN0X00OZ
Etiketler:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.