Valle del Tambo sakinleri Güney Peru’da büyük ölçekli madencilik projesine karşı süresiz grev ilan ettiler.
Peru’nun Arequipa bölgesindeki protestocular, Tia Maria bakır-gümüş madeni projesine karşı pazartesi günü ‘süresiz grev’ başlattılar. Islay Arequipa eyaletinde Valle del Tambo’dan gelen yüzlerce gösterici Güney Pan-Amerikan otoyoluda dahil olmak üzere ana yollarda lastik yakıp barikat kurarak yolları ulaşıma kapattılar.
Protestocuların lideri, İsa Cornejo, Tia Maria projesinin çevre bölgeye zarar verdiğini söyleyerek “sonuçlarından pişman olmamak için” devleti çözüm bulmaya çağırdı.
Madenlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı, Guillermo Shinno Huamani, son zamanlarda muhalefet grupları tarafından düzenlenen protesto gösterilerine rağmen maden çıkarılması için verilen lisans için devletin seferber olduğunu ve 2015 Mart ayı ortasında şirketlere verilecek lisansların onaylanmış olacağını duyurdu.
Meksika Holding yan kuruluşu olan Meksika Grup iştiraki Güney Bakır şirketi, Tia Maria madencilik projesi ile 1,2 milyar dolarlık bir yatırım planıyla yılda 120.000 tonun üzerinde bakır üretmeyi hedefliyor. Tia Maria projesi 2011 yılında düzenlenen pek çok kişinin öldüğü devasal sokak gösterileri nedeniyle durdurulmuştu.
Ancak, 2014 yılı Ağustos ayında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Tia Maria projesinin yapımı için gerekli olan temel izinlerden biri olan ÇED raporunu onayladı.
Çevre kampanyalarına, protesto gösterilerine rağmen, Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala pek çok ihtilaflı maden çıkarma projesini onayladı. Devlet yerelde ki düzinelerce projeye bölgede bulunan toplulukların görüşünü almadan yapım onayı verdi.
Protestolar neden olmuştu;
İsviçreli Glencore Şirketinin faaliyetlerini sürdürdüğü Cuzco yakınlarındaki bölgede resmi kurumlar tarafından yapılan testlerde, çevre sakinleri için zehirli metallerin tehlikeli boyutlara ulaştığı ortaya çıkmıştı. Bölge halkında kanser vakaları artmış, rahatsızlıkların kadmiyum, magnezyum, kurşun, talyum ve arsenik gibi ağır metallerden kaynaklandığı tespit edilmişti. Parlemento üyesi Veronika Mendoza tespit edilenler dışında kalan diğer 11 ağır metalle ilgili bilgilerin şirket tarafından gizlendiğini belirtmişti. Peru Tıp Fakültesi temsilcisi doktor Wellington Chumbe Albornoz ise, bölge halkının ağır metallerin toksik etkisine maruz kalması nedeniyle kanser ve kronik akut vakaları sayısının artacağını söylemiş, bu kişilerde kalıcı hasarların meydana geleceği uyarısında bulunmuştu. Doktor Albornoz 2010 ve 2013 yıllarında yayınlanan kirlilik raporlarına rağmen hükümetin önlem almadığını belirtmişti. Konuyla ilgili yapılan pek çok gösteriye polis saldırmıştı.