Peru: Yerli Eylemciler Havaalanını İşgal Etti

Yerli eylemciler ulusötesi şirketler yerine PetroPeru’nun petrol sahasını işletmesini talep ediyor |Foto: lamula.pe

Peru petrolün özelleştirilmesine karşı yükselen muhalif hareket ile çalkalanıyor.

Hükümetin petrol işletmesinin özelleştirilmesi yönündeki herhangi bir anlaşmayı yürürlüğe koymadan önce yerel toplumla müzakerelere girişmesini talep eden yerli eylemciler Kuzey Peru’da bir havaalanını kuşattı.

Peru, işletme lisansı Ağustos ayında Kanada merkezli ulusötesi Pacific Stratus Energy şirketine verilmiş olan ülkedeki en büyük petrol sahası Lot 192’nin kamulaştırılması talebiyle hükümete çağrı yapan gösterilerle çalkalanıyor.

Eylemciler şüpheyle yaklaştıkları ulusötesi şirketler yerine petrol rezervlerinin devlet güdümündeki Petroperu tarafından işletilmesini talep ediyorlar.

Cumartesi günü (12 Eylül) yerli halk eylemcileri Cuenca del Pastaza’da yer alan Keçuva Halk Meclisi ile beraber özel iş uçuşları ve hafif hava trafiği için kullanılan Andoas’taki küçük bir hava alanını, Başkan Ollanta Humala hükümetine ve iş dünyasına bir mesaj göndermek amacıyla işgal etmeye karar verdi.

Nuevo Andoas bölgesindeki yerli halk lideri Tedy Guerra yerel basına yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Bu mücadele devletin müzakerelere başlaması için. Hükümet burada yaşayan bizlere danışmadan petrol işletmesinin lisansını vermiş bulunuyor.

Guerra sözlerine şu şekilde devam etti:

Lot 192 üzerinde yapılacak her faaliyet için, gelişimi desteklemek, burada yaşayanların suyunun ve topraklarının kirlenmesini, sağlık açısından doğabilecek yan etkileri diğer zararlarla birlikte önlemek amacıyla gerekli taahhütlerin sağlanabilmesi adına öncelikle yerel halka danışılmalıdır.

Petrol sahasına yatırım yapamayacağı konusunda ısrarcı olan hükümet Pazar günü yerli eylemcilere eylemlerini bitirme çağrısında bulundu.

Enerji ve Maden Bakanlığından yapılan açıklama ile yöre halkının temsilcilerinden bir konsensusa ulaşmaları ve taleplerini iletmeleri istendi.

Eylül ayının başlarında, büyük petrol sahasının işletme ruhsatının verilmesi üzerine ateşlenen genel grev nedeniyle Peru’nun en büyük bölgesi Loreto’daki yollar, limanlar ve işletmeler kapatılmıştı.

River Tigre bölgesinden Yerli Halkları Federasyonu Başkanı Fernando Chuje daha önce, Pacific Stratus Energy şirketinin petrolün özelleştirilmesine karşı çıkan liderleri susturmak amacıyla kiralık katiller tuttuğunu iddia etmişti. O ve Peru yerli halkının muhalif üyeleri hükümetin şirkete sunduğu destek karşısında grevler ve gösteriler düzenlemişlerdi.

Lot 192 olarak bilinen petrol sahası günlük 13.000 varil üretme kapasitesiyle ülkenin en zengin rezervidir. 20 yıllık bir rezerv olduğu belirlenmiştir ve yıllık 40 milyon Amerikan doları kar getirmesi beklenmektedir. Ancak hükümet kendisi bu alana yatırım yapmayı reddetmektedir.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Peru-Indigenous-Protesters-Occupy-Airport-Demand-Govt-Listen-20150913-0028.html
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.